用唔到外置硬盤

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
回覆文章
頭像
MOON TO
夸克星

用唔到外置硬盤

文章 MOON TO » 週四 19 11月, 2009 00:17

朋友比左個外置硬盤我,冇線
咁我用條USB線插落去,著左燈,
但係NOTEBOOK話搵唔到裝置,
有冇人知點用﹖

頭像
Nosneb
夸克星

Re: 用唔到外置硬盤

文章 Nosneb » 週四 19 11月, 2009 00:24

MOON TO 寫:朋友比左個外置硬盤我,冇線
有冇人知點用﹖
我試過外置硬盤又係一味得盏燈著但係又冇反應, 換左條usb線之後又用得返. 之後隔一排又試過一味得盏燈, 換左幾條線都唔得, 最後發現原來係個case有問題, 換左個case又得返
你先試試換usb線吧.

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週四 19 11月, 2009 09:13

我有以下經驗:
1 機身果個USB port唔夠電/果個HD case較耗電
解決方法,試轉另一個USB port

2 轉USB線,轉極唔得或時得時唔得,可能要用雙USB頭線,接上機身兩個USB port同時取電。

頭像
MOON TO
夸克星

Re: 用唔到外置硬盤

文章 MOON TO » 週四 19 11月, 2009 10:50

Nosneb 寫:
MOON TO 寫:朋友比左個外置硬盤我,冇線
有冇人知點用﹖
我試過外置硬盤又係一味得盏燈著但係又冇反應, 換左條usb線之後又用得返. 之後隔一排又試過一味得盏燈, 換左幾條線都唔得, 最後發現原來係個case有問題, 換左個case又得返
你先試試換usb線吧.
咁我買條新線試下
THX

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 19 11月, 2009 10:52

SiuSiu 寫:我有以下經驗:
1 機身果個USB port唔夠電/果個HD case較耗電
解決方法,試轉另一個USB port

2 轉USB線,轉極唔得或時得時唔得,可能要用雙USB頭線,接上機身兩個USB port同時取電。
THX,我買條雙頭USB試下

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客