AMD Dual Core 變 Quad Core 峰迴路轉~

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

AMD Dual Core 變 Quad Core 峰迴路轉~

文章 Wah!! » 週三 26 8月, 2009 09:44

有無人聽過/試過 AMD 開4核? 即係把雙核的 CPU 背後被遮閉的另外兩粒通過唔到 QC 的核心打開來用.
唔知效能發揮可以提升幾多呢? :roll: :roll: :roll:

我部新腦買左 AMD 550, 未有 RAM, 所以試唔到得唔得 :P
最後由 Wah!! 於 週日 30 8月, 2009 01:07 編輯,總共編輯了 4 次。

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

Re: 有無人聽過/試過 AMD 開4核?

文章 DTS-ES » 週三 26 8月, 2009 10:11

Wah!! 寫:有無人聽過/試過 AMD 開4核? 即係把雙核的 CPU 背後被遮閉的另外兩粒通過唔到 QC 的核心打開來用.
唔知效能發揮可以提升幾多呢? :roll: :roll: :roll:

我部新腦買左 AMD 550, 未有 RAM, 所以試唔到得唔得 :P
要塊支援acc功能底板至開到4核
http://www.gigabyte.tw/Products/Motherb ... uctID=3118

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 26 8月, 2009 10:58

FORUM有無人成功?

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週三 26 8月, 2009 11:08

Wah!! 寫:FORUM有無人成功?
有!但注意有些批號唔得。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 26 8月, 2009 11:09

我的批號是 0925, 聽聞成功率比較低.
不過原意只是升級速度, 即使開唔到核都已經係快左.

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週三 26 8月, 2009 11:13

Wah!! 寫:我的批號是 0925, 聽聞成功率比較低.
不過原意只是升級速度, 即使開唔到核都已經係快左.
0925都好多開到
快過我的AX2 II 250,不過DSS疊相同AX2 3600+比已經快好多。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 27 8月, 2009 09:11

琴晚SET好BIOS內的ACC為AUTO, 手動SET CPU電壓 1.35V, BN電壓(?) 1.1V
重新開機再入BIOS就見到CPU變成4核版本.

不過與網上許多討論一樣, 用 ASROCK 底版會出現用機箱前面的關機掣關機, 無法再開機, 要關上火牛電源才能再開機.

成功安裝WindowXP. 入WindowXP超快, 但是間中出現花畫面.
現在正執行 SP2004 呢個"煲機"軟件, 睇下長煲會唔會煲出問題.
早上出門前見到煲左三個幾鐘未有變紅色, 我估係暫時未見出錯吧?

仲未行 3DMark06, 所以仲要再試.

不過試過行 registax5, 對齊真係對得好快, 仲要一邊疊相一邊上網都好暢順.

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週四 27 8月, 2009 09:35

Wah!! 寫:琴晚SET好BIOS內的ACC為AUTO, 手動SET CPU電壓 1.35V, BN電壓(?) 1.1V

不過與網上許多討論一樣, 用 ASROCK 底版會出現用機箱前面的關機掣關機, 無法再開機, 要關上火牛電源才能再開機.

成功安裝WindowXP. 入WindowXP超快, 但是間中出現花畫面.
現在正執行 SP2004 呢個"煲機"軟件, 睇下長煲會唔會煲出問題.
早上出門前見到煲左三個幾鐘未有變紅色, 我估係暫時未見出錯吧?
ASROCK唔知有無新bios fix個問題?官網都無特別更新。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 27 8月, 2009 09:42

Wah!! 寫:琴晚SET好BIOS內的ACC為AUTO, 手動SET CPU電壓 1.35V, BN電壓(?) 1.1V

仲未行 3DMark06, 所以仲要再試.

不過試過行 registax5, 對齊真係對得好快, 仲要一邊疊相一邊上網都好暢順.
我只用緊一些老爺notebook, 請問砌一架4核AMD, 1T HD, 8G ram, 普通display card,大約花費幾多?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 27 8月, 2009 09:45

你要真4核, 還是靠運氣睇開唔開得到4核的雙核? CPU 價錢相差一倍架!

雙核 ~ $6XX-7XX
1TB HDD ~ $6XX
On-board VGA 底板 ~ $5XX
RAM比年頭貴左唔少, 8GB ~ $8XX+

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 27 8月, 2009 09:47

等陣, XR係問Desktop 還是 notebook? 我呢 D 係 desktop.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 27 8月, 2009 09:50

Wah!! 寫:等陣, XR係問Desktop 還是 notebook? 我呢 D 係 desktop.
Desktop.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 27 8月, 2009 09:54

你打算行64bit? 32bit 應該用唔到8GB RAM咁多吧?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 27 8月, 2009 21:37

回家看到燒火山煲機的結果, 是四核其中一核在第十個多小時後出現一個錯誤計算.
由結果顯示知道開四核的穩定性不是100%的. 不過在那麼久才出現一個錯誤, 暫時還沒打算還原成雙核, 用一段時間看看會否有太問題再算!

剛剛再把CPU電壓由原來的 1.35v 減至 1.20v, 希望可以更省電.
今晚再煲一次.如果沒有大問題就最好.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 27 8月, 2009 22:03

Wah!! 寫:你打算行64bit? 32bit 應該用唔到8GB RAM咁多吧?
係囖, 靜係4GB用32bit都行唔晒, 而64bit就未必有driver.

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客