初階電腦

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 30 12月, 2008 18:33

johnsonwong 寫:-音量, 可以獨立每個軟件調校大細聲.

-燒DVD
呢兩個功能我幾鐘意喎 :)
Hi Johnson, 唔好做cd-rom啦, 得閒出下post討論下嘛 :lol:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 30 12月, 2008 19:13

kevinyau 寫: vista is not as evil as someone knows
maybe it prove apple's propaganda is successful :wink:
Apple d 產品呢... 總係好似有d魔力咁... 一用過就好難放得低...

MS我反而幾期待佢個IE8, 記得報導講過佢都唔方細食, 不過裝過個Beta玩左一排, 明顯比IE7快左好多好多, 仲加左d不錯既新功能. 部Netbook 用 Chrome 就一流.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

Re: 初階電腦

文章 alget » 週四 22 1月, 2009 00:16

Subaru 寫: B哥, 我用開幾部電腦, 有XP, 有Vista, 如果諗住出街影天文用, 就會建議買notebook.

RAM方面, 2GB是最低要求, 最好有4GB, 不過XP同32bit Vista只能用到3.x GB, 唔好理喇, 買夠4GB啦!

CPU就最好用multi-core, 做processing會快很多.

如果你用開XP唔想攪新嘢, XP啦, 想玩新嘢就Vista. 天文及processing軟件方面, 我的Vista及XP電腦都無問題, 我記得唯一分別係ToUcam嘅Vista driver唔support AVI, 如果要用ToUcam就最好用返XP.
在 Vista 安裝 Starry Night Pro Plus 會遇到問題...... [放空]

layanata 寫:Starrynight 6 pro plus在 vista 安裝時有問題.
試過在xp裝好, copy個dir去vista再update做6.2.
一切如常, 但係冇晒d深空天體圖片.
有冇人有更佳方法?
http://hkastroforum.net/viewtopic.php?t ... rt=135#top

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 22 1月, 2009 10:04

唔好意思啊, 唔記得跟進返tim...

就係因為之前低B, 信左網上d傳言, 用埋d古怪方法裝 Starrynight 6 pro plus.
原來照用返WinXP既方法去裝就冇問題lu...
不過有部份舊display card driver有機會用唔到OpenGL

o係三部Vista都裝過... 應該唔會因為我部機係超級電腦先裝到 lor...
又要唔要我今晚貼返幅圖去證明呀...

johnsonwong
超新星

文章 johnsonwong » 週五 23 1月, 2009 11:41

看到你們的一些回應, 看到一些香港近來的一些現像, 感覺很可惜.
在網上又好, 在現實生活又好, 有一些人總是好罵. 未清楚, 未了解, 就先罵.
蠻橫無理地罵, 歪曲別人意思去罵, 不理會別人的意見, 只顧自己的想法.
自己也有一些下屬或同事是這樣, 看到他們, 真的很難理解他們的行為.

言歸正傳, 正式的W7 beta已經供下載, 很多人之前也是說Vista怎樣差, 什麼W7好很多之類的說話. 現在W7的問題又慢慢浮現, 那些人又開始罵…

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 23 1月, 2009 20:50

罵/批評有什麼問題?

原來唔講壞處/只講好處先係王道...... 囧!

唔鐘意MS就等於認同APPLE廣告...... 十分囧!

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客