高清 USB

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
豆豸苗
夸克星

高清 USB

文章 豆豸苗 » 週六 09 8月, 2008 02:19

今日睇高清睇得好開心. :mrgreen:

聽聞市面有高清 USB 可以駁電腦睇高清電視, 想買隻來玩下, 唔知有冇人用過, 效果又如何呢? :?

Chanlunlun
夸克星

Re: 高清 USB

文章 Chanlunlun » 週六 09 8月, 2008 08:11

豆豸苗 寫:今日睇高清睇得好開心. :mrgreen:

聽聞市面有高清 USB 可以駁電腦睇高清電視, 想買隻來玩下, 唔知有冇人用過, 效果又如何呢? :?
Dear Mr. BeanKitty,

Not particularly brilliant because the contrast ratiop of a PC monitor is far weaker than that of a Plasma or LCD TV.

Best regards
Chan Yuk Lun

一棵草
主序星

Re: 高清 USB

文章 一棵草 » 週六 09 8月, 2008 09:49

豆豸苗 寫:今日睇高清睇得好開心. :mrgreen:

要看高清的話,需要有一部很高配備的電腦 :?

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週六 09 8月, 2008 09:53

最少要有張似樣的display card.
Mon Full HD 要24吋. 不過我覺得和22吋 HD ready的質素差不多.
22吋比較普及, 價格又低, 買得過.

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週一 11 8月, 2008 10:56

九號下午 專登去左旺角買usb HDTV 手指睇閞幕. 無線高清台好高質素, 我覺得比部份settop出來效果重好, 不過對電腦要求都幾高, 本人配置:
Lenovo Core2Duo E4500 2.2G, 3G RAM,
256 assigned to display Intel 946GZ onboard
LG LCD 20" 16:10 Monitor , 舊年電腦展買 1600x1080
高清台 cpu loading 50%-60%
開錄影會起格. 換張 有 H.264 decode support 應該會好d.

睇開幕用左高清, 真係好唔同的感受. 錄出來的 video 比 dvd重清, 強烈建議換高清. usb 只係二三百蚊. 試得過.

ps. 不過高清廣重未好穩定, 投訴重有好多. atvHD 成日收唔到, 有時又收到. 我都唔知點解, 但tvbhd 就好穩定.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 11 8月, 2008 11:07

開幕禮見到 tvbhd 都跳過幾下線.

我估我部 desktop 機唔夠勁睇高清lu...

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週一 11 8月, 2008 11:19

Wah!! 寫:開幕禮見到 tvbhd 都跳過幾下線.

我估我部 desktop 機唔夠勁睇高清lu...
係呀,我都覺系統要求幾高, 特別係錄緊個時, 跳到飛起. 不過你睇下 cpu loading 高唔高, 唔高有可能係天線接收比人干擾先出跳線. 話哂都係未夠一年的產物, 穩定極有限, SET-TOP-BOX會好d, 因為會做除錯處理, 不過ol 牌熱到飛起就知唔簡單. 我又唔想洗成二千蚊, 二百令就o岩budget :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 11 8月, 2008 11:22

哈哈, 上面我講得唔係好清楚.
"開幕禮見到 tvbhd 都跳過幾下線." 係用機頂盒睇架.

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週一 11 8月, 2008 11:34

Wah!! 寫:哈哈, 上面我講得唔係好清楚.
"開幕禮見到 tvbhd 都跳過幾下線." 係用機頂盒睇架.
有結論: 我支 usb HDTV $200 = $2000 STB [樂奔]
機頂盒係米你買?

係就 [恭喜樣]
唔係竟更加 [蔥寶恭喜樣]

Benson

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 11 8月, 2008 11:47

我係去人地屋企痴飲痴食兼痴睇高清台之嘛 :mrgreen:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 11 8月, 2008 12:50

bensonlee 寫:睇開幕用左高清, 真係好唔同的感受. 錄出來的 video 比 dvd重清, 強烈建議換高清. usb 只係二三百蚊. 試得過.
就係聽到人講咁平先想試呀! 8) (我聽到的比你呢個價更平添!! 唔知係咪質素有差別?? 抑或你買的時候已漲價??)
反正我有部 mon 個 resolution 0岩0岩好, 今晚一於去買支試下先~ :mrgreen:

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週一 11 8月, 2008 13:48

豆豸苗 寫:
bensonlee 寫:睇開幕用左高清, 真係好唔同的感受. 錄出來的 video 比 dvd重清, 強烈建議換高清. usb 只係二三百蚊. 試得過.
就係聽到人講咁平先想試呀! 8) (我聽到的比你呢個價更平添!! 唔知係咪質素有差別?? 抑或你買的時候已漲價??)
反正我有部 mon 個 resolution 0岩0岩好, 今晚一於去買支試下先~ :mrgreen:
不如你去quicktime 睇下d full HD trailer 睇唔睇得順先買, 或者 download 條clip 試下d performance 先買, 部機太慢標清無問題, 但高清一定跳, 我部pc播標清台CPU loading 只係13%. 完全無雪花同鬼影, 二三百換清d已經抵番(原本大廈天線有雪花同少少紋).

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 11 8月, 2008 14:11

係唔係睇 *.ts 呢一類高清片?
我之前 download 過一條穿梳機升空的高清片, 係複雜畫面時, 會見到物件邊緣有水波紋, 咁樣係表示 CPU/RAM/Display card/software 的問題? :roll: :roll: :roll:

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週一 11 8月, 2008 15:06

Wah!! 寫:係唔係睇 *.ts 呢一類高清片?
我之前 download 過一條穿梳機升空的高清片, 係複雜畫面時, 會見到物件邊緣有水波紋, 咁樣係表示 CPU/RAM/Display card/software 的問題? :roll: :roll: :roll:
唔一定, 可能係software/decoder 問題. 例如你裝左咩 codec 都好大影響, 最流行 k-lite 同 Purecodec, 另外powerDVD 或者 dvdplayer 都有自己的 codec decoder 所以出來效果不一定一樣, 電腦上config 比較多同複雜, 但我試過標清一定無問題, 因為 標清重低要求過播dvd.
我唔係專家.. 不過只係知道有好多野影響到收唔收到高清,另外呢幾日無線加大左bitrate 同平時唔同左, digital 野隨時update 左你都唔知, 好似話數碼 最終會以1080p 廣播,依家都仲係720p 同1080i 你不如參考呢道:
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php ... &highlight

另外display card 有好大影響, 因為新卡會支持 h.264解碼. 即係有set-top-box 粒chip的功能. 今期 PCM (12.08.2008 今日已七仔有售)有比較機頂盒同HTPC的功能.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 11 8月, 2008 18:53

現在出發去散散小財~ [完美計劃]

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客