ASUS 8.9" EeePC vs HP 2133 Mini-Note

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
observer
紅巨星

文章 observer » 週五 25 4月, 2008 17:51

david_kmng 寫:I have problem using Firefox to read www.appledaily.com.hk. IE tab cannot help. I use Firefox to access hangseng ebanking. The appearance is a bit strange. Though usable, but some pulldown displays are weird.

Agreed with XR250 that Linux may not be a good solution.
若不用 ie tab, 恒生的 ebanking 應該沒有問題, 我也是這樣用吧

再不然, 可以用 wine 行 IE 亦可

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 26 4月, 2008 20:34

VIA C7M 1.2GHz 應付 Vista 作業系統太過吃力,
今天剛好有售貨員向我們推銷
3450元
如果一次過買5部
3千元,除了Hard Disk容量的限制外,其它挺吸引人的

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 26 4月, 2008 20:38

用VIA, 我始終怕唔用Intel chip set, 就用唔到Q博士d相機.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 26 4月, 2008 20:46

Subaru 寫:用VIA, 我始終怕唔用Intel chip set, 就用唔到Q博士d相機.
哪一部才有Intel chip set?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 26 4月, 2008 21:02

Tarepanda 寫:
Subaru 寫:用VIA, 我始終怕唔用Intel chip set, 就用唔到Q博士d相機.
哪一部才有Intel chip set?
相信華碩部EeePC係用Intel chip set.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 26 4月, 2008 22:01

晶片組仍採用 Intel 915G 配搭 ICH6 南橋,內建 GMA 900 繪圖核心,支援 DirectX 9 規格及 Shader Model 2.0 ,支援 Unified Memory Architecture (UMA) 技術,最高可共享 128MB 系統記憶體。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 27 4月, 2008 17:32

Q博士的相機,最近已經隨機付送歐洲版的driver。Intel以外的chipset已經support。

趴sir講的5部, 每部$3000,是指哪一部?HP或是ASUS? 如果是HP,為何說harddisk有限制?請問有什麼限制?

超新星

文章 05019834 » 週四 01 5月, 2008 21:47

$3000 又好似唔錯wor~ 可以諗下... 再install 返 Xp.....

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 01 5月, 2008 23:56

XR250 寫:
Q博士的相機,最近已經隨機付送歐洲版的driver。Intel以外的chipset已經support。

趴sir講的5部, 每部$3000,是指哪一部?HP或是ASUS? 如果是HP,為何說harddisk有限制?請問有什麼限制?
是ASUS的,5部3千元

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 23 5月, 2008 12:42

同事買左部 HP 2133 Mini-Note 個樣都幾靚仔~ [水汪汪]
不過冇想像中咁細咁輕便, 可能始終為左要做到一個可用的 QWERTY keyboard, 細極有限.
但咁0既價錢有部 notebook 仔都抵呢~

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客