10月去九寨溝

回覆文章
頭像
Passerby-B
中子星

10月去九寨溝

文章 Passerby-B » 週五 31 8月, 2007 17:25

有冇人10月去過九寨溝呀 :?:
我度緊10月中,國慶節後,唸吓去唔去得過,會唔會好多人架 :roll:
邊到有料查呀 :?:
如果有資料,麻煩過d泥,不勝感激。 [不要啊]

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 31 8月, 2007 23:59

十月是遊九寨溝的黃金季節, 以下連線有很多討論, 你先看看吧! :P
http://www.travellife.org/viewforum.php ... 0&start=25

另外, 還有別人的遊記.
http://www.travellife.org/viewtopic.php?t=6464

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週六 01 9月, 2007 11:43

thank you 猫姐 [水汪汪]

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週六 01 9月, 2007 14:11

說起旅行就開心. :P 10月中去九寨溝, 可能看到雪景, 金秋瑞雪, 美得不得了啊 ! [Bingo]

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週一 03 9月, 2007 00:23

B哥, 四川還有不少地方的秋色是好靚呀 ! 例如米阿蘿, 稻城等, 如果時間許可, 你可多去幾個地方呀 !

你打算自由行還是跟團呢 ? 8)

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週一 03 9月, 2007 09:04

嘩!十月就下雪 :shock: 會唔會好凍架 [冷吱吱] 要唔要買羽"擁"去呀 [疑惑]
我有七至八日時間,當然係自由行啦 [爽] ,我最唔喜歡跟團,趕鴨仔唔算旅遊。雖然時間不少,可惜年事已高,唔可以趕路,只想多留九寨一兩天,慢慢細賞它的風景。只怕那時太多人,訂酒店和機票很麻煩 [失魂]

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週三 03 10月, 2007 19:50

Passerby-B 寫:
SY Lok 寫:B哥, 你的九寨溝行程如何呀 ? :P
可以說是取消了 [不要啊]
搜集資料時, 知道在十月中之後,是旺季中的旺季 [昏]
房價貴得驚人 [崩潰] 而且會人山人海 [失魂] 想去拍照會很不容易,更可能要6,7點鐘起床 [壓力] 趕去買門票,如果不是,可能連門票都買不到 [冷汗直流] (其實,在搜集資料期間,我遇到最少 四五個香港人,都是計劃同一時間去九寨的 :shock: )這樣去法,不是我想要的,所以只好取消了 [嘆息] 又或者等淡季再去啦 [茶]
秋天是九寨溝的黃金季節, 自然人山人海, 現在門票可以在網上預定, 方便一點. 而冬天可說是九寨溝的淡季, 但雪景又有另一番味道呀 ! :P

我是在初秋去的, 遊人也很多, 坐環保車去到最遠的景點, 然後慢慢玩返回頭; 差不多十年了, 總想再去一趟 !

以下連線或許給你多一點資料:
http://www.jowong.com/jwPortal/index.jw?jwm=index
http://www.gogojz.com/

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週一 15 10月, 2007 13:26

師姐, 你地有冇試係九寨溝影過星空呀? 如有的話, 請教要點樣安排昵?

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週一 15 10月, 2007 21:33

super compressed images taken last week
附加檔案

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客