[查詢]蘇格蘭看極光

回覆文章
頭像
鄧登凳
夸克星

[查詢]蘇格蘭看極光

文章 鄧登凳 » 週一 08 12月, 2014 10:00

請問有沒有人試過到蘇格蘭看極光?

定要飛冰島或瑞典才看得到?

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 08 12月, 2014 15:42

我有個同事呢排自由行去咗冰島睇極光,佢話幾日都唔好天,大風雪,d local tour 停晒, 不過最終有一日好天睇到。等佢返黎我可以問下佢。

頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週一 08 12月, 2014 17:01

聽聞蘇格蘭都睇到.
其實最重要都係睇天氣,舊年十月去冰島,果度的極光團服務很好,因應天氣情況才決定出團與否,而若睇唔到/唔夠壯麗,會免費俾你第二天再睇.

極光 @ 冰島
圖檔

圖檔

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 09 12月, 2014 01:41

[Good Job]

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 10 12月, 2014 13:30

美國中西部也可看到, 蘇格蘭當然有機會~

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 10 12月, 2014 14:40

KingArthur 寫:美國中西部也可看到, 蘇格蘭當然有機會~
明白

起憶中你在Apollo Bay看過, 那是南38度。

如果去到北蘇格蘭的John O'Groat, 那是北59度。

極光勝地Yellowknife是北62度(不過磁北在加拿大境內)。

所以我也估計應看得到, 但想問問有沒有人試過。

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 10 12月, 2014 19:02

Yes, but the color was too faint for naked eyes and only recorded in images, did saw some aurora images from British sky in Spaceweather gallery so it's possible, with some luck.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 11 12月, 2014 12:30

查一查二月天氣, 28天內平均有17天下雨, 晴天率低於四成, 還是打消念頭吧。 :( :cry:
附加檔案
(13.77 KiB) 已下載 8017 次

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客