請教:想買Bosma 105 小馬卡

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
phoenix
原恆星

請教:想買Bosma 105 小馬卡

文章 phoenix » 週五 31 8月, 2007 11:48

想買第一支鏡,曾在另文請教反射鏡問題,得到多位前輩給予寶貴意見,在此再次謝過.
當時TONGKW前輩建議新手買支Bosma 90/105mm(小馬卡),後來又見到有會員入手;
另外,因擔心"牛反"的打理問題,想了又想,唯有放下對Celestron F114-S的情意結,將目標放在"小馬卡"上. 8)

用途: 觀賞月球及行星,以及重要的深空天體;目視觀測為主,短期內不會作天文攝影
考慮: 入門級,唔好太重(方便帶去郊外),可以用幾年,到時(或許)再考慮升級 :roll:

初步目標: BOSMA 105/1400 馬卡式 + em8赤道儀 + case(希望可以裝晒所有器材,方便帶去郊外用)

打算去瑩記買,請問:
1) 價錢大約多少?
2) 點樣測試支鏡? 即場較正光軸? 應注意地方?
3) case...會唔會送?
4) 有甚麼 barlow/eyepiece/filter/45度鏡 應該要添置/替換? (聽說有些跟鏡的parts質素較差)

另外,唐突問一句,唔知有冇邊位有買鏡經驗人士可以陪我去?
有興趣可以留言或PM,我會PM聯絡方法給你.
一至四下午時間任擇,買完鏡可以去食tea,我請! :lol:
(雖然聽說顏老先生很老實,但有人陪始終定d...相信各位都有呢個"第一次"的經驗) :oops:

歡迎經驗分享,賜教!
最後由 phoenix 於 週六 01 9月, 2007 18:01 編輯,總共編輯了 1 次。

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 31 8月, 2007 14:05

我知道wongsir 最近訂了一批入門級赤度儀及望遠鏡,正在測試中,你和他聯絡一下,相信會有驚喜 8) 8)

ck

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週五 31 8月, 2007 14:16

我係超新手 (所以只係答到 d 淺嘅問題, 其它嗰d 就要高人們比意見囉) , 不過就啱啱買咗嘅套嘢...

1. 我買嗰陣冇講價, 105mm $1950. EM8 $500. 已經有貨返咗.
3. 跟個鋁箱, 改咗外觀. 個箱只係放到枝鏡, 配件 同相機腳架. 就算唔放個相機腳架都只係放到部份嘅 EM8..加上個鋁箱都唔輕, 都唔係幾 ' 便携'

p.s. 唔知係咪工藝問題, 發覺枝鏡嘅鏡身同黑色鏡座有或多或少嘅鬆弛情況, 我前後試咗三枝都有唔同程度嘅鬆弛. 如果只係用相機架睇就唔覺 (因為地心吸力一直將鏡筒固定吸向下.) , 但落赤道儀由赤經轉嘅時候, 就會係某d方向; 鏡筒會突然郁動. 導致視塲跳動, 校好的尋星鏡和赤導儀失去意義....我後來換咗一枝肉眼同手都唔覺有鬆嘅 105, 但一落赤道儀都發覺有少少郁視塲, 結果都係要同佢做少少手術先解決咗個問題...

導致咁, 我感覺上係佢嘅膠底座剛性不足, 受重時會有唔易察覺嘅輕微變形, 令白鏡筒有好微嘅虛位 (但影響都幾嚴重吓). 加上佢個受力點又喺個底座度... 如果用環圈黎接赤道儀, 我估會冇咁大問題啩...

所以買果陣真係要試清楚..... :wink:
附加檔案

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週六 01 9月, 2007 13:01

CK: 謝謝你的貼示. 請問可唔可以講少少"入門級赤度儀及望遠鏡"是甚麼spec? 起碼搵wongsir前都做d功課.

timo: 你係超新手,咁我就係超超新手. 記得你講過依家好似海綿...我甚有同感.
謝謝你分享"膠底座"的問題,我會多加留意. 另外,所指"環圈"是否可以後加?
知道你在em8的"連接口"花了不少時間,欣賞你的熱誠!
希望可以快d買支鏡跟你地學野.

講開又講,你支小馬送左返廠,幾時可以取回?
有冇興趣幫下新手揀下鏡? 止止咳先. (打蛇隨棍上) :twisted:

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週六 01 9月, 2007 14:16

timo 寫:我係超新手 (所以只係答到 d 淺嘅問題, 其它嗰d 就要高人們比意見囉) , 不過就啱啱買咗嘅套嘢...

1. 我買嗰陣冇講價, 105mm $1950. EM8 $500. 已經有貨返咗.
3. 跟個鋁箱, 改咗外觀. 個箱只係放到枝鏡, 配件 同相機腳架. 就算唔放個相機腳架都只係放到部份嘅 EM8..加上個鋁箱都唔輕, 都唔係幾 ' 便携'

p.s. 唔知係咪工藝問題, 發覺枝鏡嘅鏡身同黑色鏡座有或多或少嘅鬆弛情況, 我前後試咗三枝都有唔同程度嘅鬆弛. 如果只係用相機架睇就唔覺 (因為地心吸力一直將鏡筒固定吸向下.) , 但落赤道儀由赤經轉嘅時候, 就會係某d方向; 鏡筒會突然郁動. 導致視塲跳動, 校好的尋星鏡和赤導儀失去意義....我後來換咗一枝肉眼同手都唔覺有鬆嘅 105, 但一落赤道儀都發覺有少少郁視塲, 結果都係要同佢做少少手術先解決咗個問題...

導致咁, 我感覺上係佢嘅膠底座剛性不足, 受重時會有唔易察覺嘅輕微變形, 令白鏡筒有好微嘅虛位 (但影響都幾嚴重吓). 加上佢個受力點又喺個底座度... 如果用環圈黎接赤道儀, 我估會冇咁大問題啩...

所以買果陣真係要試清楚..... :wink:
我都係買105小馬卡, 不過我早過你買, 而且沒你出現的問題, 而個鋁箱係全銀色的, 感覺比較輕, 不過就單薄左d, 買果時我講左價, 好似用左1500左右買到, mount我係去日升到買cg3$800馬達用左$500, 唔洗改就可以直接用到105小馬卡, 重量會比em8輕d, 不過入門如果要買105小馬卡+em8或cg3, 我會提議去日升到買支c130+ns5.....都唔洗4千蚊.....可能貴左小小, 不過比105小馬卡好d, 睇行星(金星,木星,土星....)都冇咩問題.

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週六 01 9月, 2007 17:49

Gally: 請問圖中的是否cg3? 好吸引... [想入非非]
睇左唔少em8及cg3的評論,如果加幾百蚊,用料手工靚d,可以考慮!

>我會提議去日升到買支c130+ns5
謝謝你的建議,不過除了over-budget,可能好難拿出郊外?
正如上面提到,我會經常帶鏡出去(例如camping之類),所以要portable.

>不過我早過你買, 而且沒你出現的問題
買野就係咁,幾小心都好...有時都有d彩數.

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週日 02 9月, 2007 16:30

phoenix 寫:timo: 你係超新手,咁我就係超超新手. 記得你講過依家好似海綿...我甚有同感.
謝謝你分享"膠底座"的問題,我會多加留意. 另外,所指"環圈"是否可以後加?
知道你在em8的"連接口"花了不少時間,欣賞你的熱誠!
希望可以快d買支鏡跟你地學野.

講開又講,你支小馬送左返廠,幾時可以取回?
有冇興趣幫下新手揀下鏡? 止止咳先. (打蛇隨棍上) :twisted:
咁就真係證明我係超新手 [哭哭] , 我只係知有環圈, 但就唔知邊樹有得配... (我估都係响d 買天文鏡嘅地方啩..)

因為嗰時唔知有得配, 所以先自己整... 因為用力過度, 家陣隻手指重發緊炎.... [哭哭]

塋記已經換過枝比我喇, 所以隻小馬冇上到廣州囉....一來一回其實都有排等.....

嘩! 我d 新仔邊樹敢幫人揀鏡呀!? 會連累街坊架...[冷汗直流] 我自己都要人哋幫我揀耶... [被咬了] 不過如果係出吓黎一齊研究就ok 嘅.... [水草舞] 但我要返夜, 要日頭 (6pm 前) 先得閒... 可能時間難夾d.... [無辜畫圈圈]

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週日 02 9月, 2007 20:24

Gally 寫:我都係買105小馬卡, 不過我早過你買, 而且沒你出現的問題, 而個鋁箱係全銀色的, 感覺比較輕, 不過就單薄左d, 買果時我講左價, 好似用左1500左右買到, mount我係去日升到買cg3$800馬達用左$500, 唔洗改就可以直接用到105小馬卡, 重量會比em8輕d, 不過入門如果要買105小馬卡+em8或cg3, 我會提議去日升到買支c130+ns5.....都唔洗4千蚊.....可能貴左小小, 不過比105小馬卡好d, 睇行星(金星,木星,土星....)都冇咩問題.
嘩! 千五蚊好抵喎! [石化] 我見 BOSMA 自己標價 二千幾RMB....

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 02 9月, 2007 20:57

timo 寫:嘩! 千五蚊好抵喎! [石化] 我見 BOSMA 自己標價 二千幾RMB....
[冷汗直流] ,如果買望遠鏡,建議還是到聲譽良好,多人光顧的代理買好
BOSMA標的價是貴的出名的了
不知道是自由行還是商人的問題
在香港買東西,似乎開始和內地一樣,真要討價還價了

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週日 02 9月, 2007 21:15

Tarepanda 寫:[冷汗直流] ,如果買望遠鏡,建議還是到聲譽良好,多人光顧的代理買好
BOSMA標的價是貴的出名的了
不知道是自由行還是商人的問題
在香港買東西,似乎開始和內地一樣,真要討價還價了
我都覺得唔講價有d笨咗.... [昏]
但最奇嘅係國內人真係用緊佢哋標個價黎考慮買唔買...即係話嗰個真係交易價.... 咁真係貴到.... 比夠五個流汗佢至得... [冷汗直流] [冷汗直流] [冷汗直流] [冷汗直流] [冷汗直流].

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週日 02 9月, 2007 21:23

phoenix 寫:
謝謝你的建議,不過除了over-budget,可能好難拿出郊外?
正如上面提到,我會經常帶鏡出去(例如camping之類),所以要portable.
方便拿出郊外只有短焦折射同小馬卡
但赤導儀卻是最沈重的項目
如是以上要求,要出街時將會令你好頭痛。
不妨考慮用相機腳架+k-mount
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... sc&start=0
你去諗諗以上參考

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週一 03 9月, 2007 12:07

>塋記已經換過枝比我喇, 所以隻小馬冇上到廣州囉
恭喜晒. 話時話上星期有兩日好天,你支鏡"開左光"未呀? [樂奔]

>不過如果係出吓黎一齊研究就ok 嘅.... 但我要返夜, 要日頭(6pm 前)先得閒
我都係6pm前喎! 不如就你返工,搵日3-4pm,睇完鏡仲可以食埋tea吹吹水? [吃太飽]

>但赤導儀卻是最沈重的項目...不妨考慮用相機腳架+k-mount
謝謝DTS-ES的建議. K-mount我都會考慮...不過唔知似樣的相機腳架+k-mount價錢大約?

Gally: (忘了問)請問所提價錢已包括Bosma 105及鋁箱嗎?

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週一 03 9月, 2007 19:51

phoenix 寫:Gally: 請問圖中的是否cg3? 好吸引... [想入非非]
睇左唔少em8及cg3的評論,如果加幾百蚊,用料手工靚d,可以考慮!

>不過我早過你買, 而且沒你出現的問題
買野就係咁,幾小心都好...有時都有d彩數.
我果支就係105小馬卡+cg3連馬達, 我買果時係1500有鋁箱同一支24吋腳架的, 不過我而家轉左第二個鋁箱(做價要$500usd, 不過我係公司令回來的)大就大小小, 新箱重量14kg, 最大付重50kg, size73x53x29cm, 我買cg3係因為佢本身可以用到2分絲頭, 可以唔洗改裝就可以用係105小馬卡同直接用相機進行天文攝影
附加檔案

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週二 04 9月, 2007 11:40

Gally: 謝謝你的詳細回覆. 其實我都有部Canon 350D,或許將來可用作天文攝影,不過已是後話.

不過,我有點不明白. :oops:
請問最後一張相是cg3嗎? 所謂cg3是包括平衡鎚及三腳架嗎? 你是用甚麼三腳架呢?
平衡鎚是否必需要用? 買鏡時已包括? 另外買?
日昇網頁上祇有"改造版CG-2",等同cg3嗎?
我搞唔清楚 mount/平衡鎚/腳架/三腳架 的關係. (我明白甚麼是水平儀/赤道儀,但唔明d parts是否要分開買)
假設買Bosma 105已送三腳架及鋁箱,那麼我再買一個cg3便足夠? 還欠甚麼?

新手多問題,請不要見怪. 感謝你耐心解答.

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週二 04 9月, 2007 13:21

phoenix 寫:>塋記已經換過枝比我喇, 所以隻小馬冇上到廣州囉
恭喜晒. 話時話上星期有兩日好天,你支鏡"開左光"未呀? [樂奔]

>不過如果係出吓黎一齊研究就ok 嘅.... 但我要返夜, 要日頭(6pm 前)先得閒
我都係6pm前喎! 不如就你返工,搵日3-4pm,睇完鏡仲可以食埋tea吹吹水? [吃太飽]
有呀!嗰兩日有睇呀! 不過我見到d 氣流好勁呀. 睇到d 嘢會時清時暗... :oops:

都好喎! 吹吹水...方便聯絡... :wink:
b1530807@yahoo.com.hk

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客