想搵小巧折射鏡

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

想搵小巧折射鏡

文章 DTS-ES » 週六 11 8月, 2007 01:47

用途在拍星野副助導星同觀測DSO位置用,要小巧方便攜帶,
ED鏡我買唔起,請給小弟意見。

Chanlunlun
夸克星

Re: 想搵小巧折射鏡

文章 Chanlunlun » 週六 11 8月, 2007 08:09

DTS-ES 寫:用途在拍星野副助導星同觀測DSO位置用,要小巧方便攜帶,
Dear Me. DTS,

Go to Ap Liu Street to buy a 9 cm f/5 refractor. HK$400 with eyepieces, barlow lens, erecting prism ( very good for use in locating deep sky objects ), and a tripod ( I don't know whether the tripod is included now ).

It weight only 1 to 2 lbs. portability no problem.

This is a real bargain. Go and check it out.

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

Re: 想搵小巧折射鏡

文章 DTS-ES » 週六 11 8月, 2007 23:38

Chanlunlun 寫:
DTS-ES 寫:用途在拍星野副助導星同觀測DSO位置用,要小巧方便攜帶,
Dear Me. DTS,

Go to Ap Liu Street to buy a 9 cm f/5 refractor. HK$400 with eyepieces, barlow lens, erecting prism ( very good for use in locating deep sky objects ), and a tripod ( I don't know whether the tripod is included now ).

It weight only 1 to 2 lbs. portability no problem.

This is a real bargain. Go and check it out.

Thank You! :)
若明天天氣好轉,我走去睇睇。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週日 12 8月, 2007 10:28

日昇關先生現時都有幾枝80mm/90mm “不知名”廠嘅短焦折射鏡平賣,我剛用三佰呅買咗枝俾一位升上中學嘅小朋友玩。

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週日 12 8月, 2007 15:24

TONGKW 寫:日昇關先生現時都有幾枝80mm/90mm “不知名”廠嘅短焦折射鏡平賣,我剛用三佰呅買咗枝俾一位升上中學嘅小朋友玩。
有無包barlow lens同 prism?
關生更新了聯絡電話,我對這些無名折射鏡有點心血來潮。圖檔
最後由 DTS-ES 於 週日 12 8月, 2007 22:44 編輯,總共編輯了 3 次。

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週日 12 8月, 2007 22:17

TONGKW 寫:日昇關先生現時都有幾枝80mm/90mm “不知名”廠嘅短焦折射鏡平賣,我剛用三佰呅買咗枝俾一位升上中學嘅小朋友玩。
嘩! 好抵喎! 就算街邊玩具鏡哩個價錢都只係得60mm.... 咁正, 揾日要去睇睇先得.....圖檔

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週日 12 8月, 2007 22:48

timo 寫:
嘩! 好抵喎! 就算街邊玩具鏡哩個價錢都只係得60mm.... 咁正, 揾日要去睇睇先得.....圖檔
似乎你對天文攝影有興趣,還是方便出外天文觀測。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 12 8月, 2007 23:53

Celestron有支
80/400的小折射
很輕便,但比鴨記貴點
但很不錯,

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週日 12 8月, 2007 23:57

Tarepanda 寫:Celestron有支
80/400的小折射
很輕便,但比鴨記貴點
但很不錯,
一講引死人
點決定好

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 12 8月, 2007 23:59

DTS-ES 寫:
80/400的小折射
很輕便,但比鴨記貴點
但很不錯,
一講引死人
點決定好
再毒下你
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 41&start=0
這裏大部分的荷花都用它拍的
由於只有F5,拍星/鳥/花/觀星都不錯
:D

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週一 13 8月, 2007 00:00

Tarepanda 寫:
DTS-ES 寫:
80/400的小折射
很輕便,但比鴨記貴點
但很不錯,
一講引死人
點決定好
再毒下你
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 41&start=0
這裏大部分的荷花都用它拍的
由於只有F5,拍星/鳥/花/觀星都不錯
:D
F-80WA?
啱我一鏡多用 :oops:

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週六 18 8月, 2007 15:12

決定明天買關生的無名鏡,80mm與90mm分別大嗎?

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週六 18 8月, 2007 17:08

DTS-ES 寫:決定明天買關生的無名鏡,80mm與90mm分別大嗎?
Dear Mr. ES,

They have huge difference. You will see a lot more deep sky objects in a 90 mm than an 80 mm.

So, don't make a wrong choice.

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週日 19 8月, 2007 08:00

DTS-ES 寫:決定明天買關生的無名鏡,80mm與90mm分別大嗎?
真開心喇, 又可以買新鏡....圖檔圖檔 咁睇黎要簡90mm 好d 喎...圖檔

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週日 19 8月, 2007 11:37

timo 寫:
真開心喇, 又可以買新鏡....圖檔圖檔 咁睇黎要簡90mm 好d 喎...圖檔
相信若體積分別不大會買90mm
要提高機動性圖檔
器材太重否則我行軍結果圖檔

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客