買望遠鏡跟的配件

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 21 7月, 2007 14:45

Nosneb 寫:對唐生及蔡sir的批評, 現在我只見有人"此地無銀三百兩" 但我想各人見到這些批評也會有d點唐突, 而有份參與呢題目討論的人看到這評論多也不開心, 那不就個個有份參與的也要出來發爛嗎?

對於知唔知頭知唔知路就見仁見智, 論壇日日24小時開放, 人人也可以只"觀看"而唔搭咀. 所謂只遠觀而不與之褻玩焉.
同意. 我看到的正是 "有份參與題目討論的人被批評", 並不是特別指誰, 看到批評的會不開心是正常的, 發不發難是被批評者"們"的自由. 當然如果氣氛太壞, 或者版主會考慮下鎖文.

而另外我看到的只有 pkchung 是被指名道姓說是"九唔搭八", 當然他有份離題, 但我認為不需要用到"九唔搭八"去形容.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週六 21 7月, 2007 14:45

對於小弟剛才的言論若引致任何人不快, 懇請原諒. :oops:

還記得當年步入靈獅車行, 一心已經諗住買架206. 是實上當時的peugeot sales全部都唔休206賣唔去. 因為架車售價平, 性能不俗而各方也有很好的評價, 當時買這架歐洲2000cc小跑車的售價, 買架1600cc的civic sir也不可能. 及後見到車行sales時還向他問買呢架車有乜有物送. sales反應冷淡道: 最多只可以送個匙扣, 雨擋同地毯 (心諗: 呢d唔係標準配置咩?)
之後我想試車, sales更帶答道: 要試車要排到下星期喎. 無辨法, 因為架車太渴市太多人想試. 冇得試都冇計, 當時即時下訂也要等四個月才收到車....

呢支maxvision 80ED, 售價吸引, A型己經賣繼貨. 如想堅持購買A型的便要等下一水嗎? 情況不就像我當年買206一樣嗎?

不過其實縱使售價再吸引也會有這些還未決定的準買家會問這鏡有何附帶配件這類問題. 這是香港消費者的心態. 其實佢地問的問題也正是我也想知的問題. 人說知足常樂, 但有時不知足可以得到更多快樂呢. 希望各位能體諒這類消費者(包括我)

自於我自己, 都好想買, 特別因為CK兄列出的一條數(24號之後的全國劃一售價+鋁箱+到港運費). 但唯一阻只我的還是時間問題, 兩個月前二手購回來的C6到現在也只用過3次(這兩個月的好天率不少於十五日吧?) 希望將來香港天儀能不定期攪些特價優惠, 好讓錯過今次優惠的買家將來可以繼續以超抵價購買.

CK
紅巨星

文章 CK » 週六 21 7月, 2007 21:27

Nosneb 兄,大家注意力都在枝8cm ED處,其實"HK天儀"重有很多正野,例如個枝 8x50正像finder就係 CK精選推介。5cm口徑夠光,有刻度暗視野照明,正像好處就不用多講,我用過後己經不用普通finder,二十多年前我買 Astro個枝都成千蚊,而家大陸賣人民幣800,wongsir特價HKD680,可以說是最佳附件升級選擇。

http://www.hkastroequipment.com/fj05-01.html

除左枝5cm外,枝 6x 25II正像都是一枝超荀選擇 HKD60.00,鴨寮街都買唔到!!

ck

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週六 21 7月, 2007 22:10

好似....有啲......???
唔對路....唔對路,我首先聲明個標題唔係我開,有乜事唔好拉我落水... :mrgreen:
apo ,我先聲明我冇插你,我只係從你哋文字口气推理出嚟,咁樣唔使我死嘛,估吓冇罪啩 ,我若果要插人排隊都未到你啦,第一位首推英文數字二人組;哈哈! :evil:

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客