Bosma 折反射望遠鏡質素一問

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
Bananabear
星際雲

Bosma 折反射望遠鏡質素一問

文章 Bananabear » 週四 27 7月, 2017 21:58

本人純初學者,將要移民澳洲,想買一枝Bosma 150 Mak 望遠鏡與女兒一起學習觀星 (由於澳洲好像很適合觀星,所以想買一枝將來進階一點都會用得著的望遠鏡。本身有雙筒望遠鏡)。
由於網上見 Bosma這牌子價錢還可接受,評價又好像不算差,所以有點心動。
現欲問一下各資深師兄對這牌子的質素有何看法?

anyone
夸克星

Re: Bosma 折反射望遠鏡質素一問

文章 anyone » 週五 28 7月, 2017 06:47

移民到觀星聖域,恭喜恭喜! [Good Job]

Bananabear
星際雲

文章 Bananabear » 週五 28 7月, 2017 07:47

耐何咩都唔識,如粗野之人闖進聖域,有辱斯文!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 28 7月, 2017 08:38

﹣﹣﹣﹣﹣﹣

因天氣及環境所限,甚少天文同好在本港使用這枝 Bosma 150mm f/12 Mak,
據我所知,用作目視,這枝鏡的光學質素很好。
只是體積大些及比較重,在香港不易搬運到郊外。
你將需要壹台頗大的赤道儀或經緯儀來裝此鏡 。
在外國很多天文同好用這枝鏡但是 iOptron 的版本,
Bosma 提供這枝鏡給 iOptron ( http://www.ioptron.com/product-p/6101.htm ),
我看過一份這枝鏡的外國用者報告 ,可以作為參考。
https://translate.google.com/translate? ... sw-mak-150

﹣﹣﹣﹣﹣﹣

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週五 28 7月, 2017 08:45

N 年前用過 目視
之後用Meade 目視

結論是 兩個世界

N年後唔知咩情況

Bananabear
星際雲

文章 Bananabear » 週五 28 7月, 2017 09:45

多謝回覆,亦多多指教

Bananabear
星際雲

文章 Bananabear » 週五 28 7月, 2017 14:30

Bosma 好似係廣州嘢,師兄俾嘅 review link 好似又唔太差,定係會有其他更好的選擇?我只係諗,過份高階嘅,又唔啱我,但又想再進一小步都可以啱玩,唔係會識選擇

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週五 28 7月, 2017 21:12

個人意見
如果你用得150MM 不如RC6
睇又得 影又得 價錢又便宜
但沒有ALL IN ONE 要自買MOUNT

helidick
原恆星

文章 helidick » 週五 28 7月, 2017 22:37

似乎你都9成決定左買佢。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 28 7月, 2017 23:05

﹣﹣﹣﹣

Bosma 香港有代理 ,是位於深水埗鴨寮街的瑩記 。
http://www.yingkee.hk/astronomical-telescope/

﹣﹣﹣﹣

Bananabear
星際雲

文章 Bananabear » 週六 29 7月, 2017 16:11

helidick 寫:
週五 28 7月, 2017 22:37
似乎你都9成決定左買佢。
都唔係㗎,咩都唔識,所以先問清楚,Bosma 只是好像價錢 OK, 又有得成套,如果各位有更好推薦,我會好好考慮

helidick
原恆星

文章 helidick » 週六 29 7月, 2017 17:06

我又唔覺Bosma 價錢ok喎 [熱] ,都唔平。

Bananabear
星際雲

文章 Bananabear » 週六 29 7月, 2017 19:08

saikwansky 寫:
週五 28 7月, 2017 21:12
個人意見
如果你用得150MM 不如RC6
睇又得 影又得 價錢又便宜
但沒有ALL IN ONE 要自買MOUNT
你提議這個,可以如何組合,較適合我這類初哥呢?

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週日 30 7月, 2017 16:59

所有中級MOUNT 負重12-14KGS- 都可以應付RC6

我自己用RC6 配合0.67X reducer 再配AVX 做拍攝

如目視可用直焦 加2x 3x 5x barlow

Bananabear
星際雲

文章 Bananabear » 週日 30 7月, 2017 20:02

saikwansky 寫:
週日 30 7月, 2017 16:59
所有中級MOUNT 負重12-14KGS- 都可以應付RC6

我自己用RC6 配合0.67X reducer 再配AVX 做拍攝

如目視可用直焦 加2x 3x 5x barlow
那請問 RC6 可在哪裡問價及買?另外有沒有合用的 mount 款式介紹一下。網上自尋找太 random.

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客