想用CANON M3影M42!!

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
ter038
星際雲

想用CANON M3影M42!!

文章 ter038 » 週三 21 6月, 2017 21:10

小弟想用Canon M3影M42可以嗎?請問要用什麼鏡頭?
對這個Vixen Polarie Star Tracker有興趣...可講解多點嗎?
請大家指教一下!!! 😁😁

anyone
夸克星

Re: 想用CANON M3影M42!!

文章 anyone » 週四 22 6月, 2017 08:34

改機未?鏡頭用300mm 拍攝效果也不錯了!

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週四 22 6月, 2017 16:59

可試影先, 如想進一步, 便改機吧. M42正常相機拍出來只是沒有那麼紅, 有些人好像小弟不喜歡那麼好.
不過在香港拍要有光害濾鏡.

ter038
星際雲

文章 ter038 » 週五 23 6月, 2017 02:12

請教下...如果加濾鏡要用那一種!!
我上面講ge哥個追星儀仲要買d咩配件先影到M42!!

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週五 23 6月, 2017 11:50

不建議用m3
不能用ML 做bulb
用電話 wifi remote d 電會好快玩完
M1無以上問題 同週街到係

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週五 23 6月, 2017 12:07

係香港的話你要加光害 filter 好多唔同牌子
但因為m 要用 eos ef adaptor 所以唔係個個牌子加到

Portable tracker 單軸一般100mm內 最有效 太長焦難度會提高
當然m42 目標大 成功率高

所以買之前諗清楚會省返好多學費

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客