再接再厲,Vixen GPD2 變身

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

再接再厲,Vixen GPD2 變身

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 08 3月, 2017 16:30

Vixen GP2 成功變身為 EQ5,我再改造GPD2。

Vixen GPD2 係經典 GP2 嘅加強版。

GP2 出後,比 Meade,Celestron 仲有 Skywatcher clone 咗。

而家 Vixen GPD2/GP2 已經停產,佢嘅 goto 裝置雖然係可用,但係缺陷唔少,仲有無法子用而家嘅電腦控制(ASCOM, EQMOD),今時今日唔行電腦控制,真係比較落後。

Skywatcher 嘅 EQ5 係一個可以延長 GP2/GPD2 壽命嘅 upgrade,tracking 完全OK.

圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 15:43

Skywatcher EQ5 upgrade kit,開箱,會有簡單說明書。
圖檔
佢有兩組嘅組件:
(1)望遠鏡控制:Synscan 手掣、接駁去主要控制箱嘅電線,仲有就係兩條接駁 RA 同 DEC 摩打嘅線
圖檔
(2)摩打,工具,螺絲(右邊上嘅係DEC,下面係RA,最左邊下就係控制箱(接駁手掣)
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 15:46

首先拆卸舊嘅Starbook-S 摩打,而家拆卸 RA部分。你會睇見 GPD2 嘅版本,個摩打外殼十分貼近調教極軸仰角嘅螺絲。
喺實際使用,係真係頂住,非常不便。

圖檔

拆卸 RA 部分,露出摩打同電路板:
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 15:50

赤道儀後邊個窿,係俾你用六角匙插入,擰鬆固定RA 摩打嘅內六角螺絲:
圖檔
呢支螺絲就唔會再用,套 upgrade kit 會另外有螺絲:
圖檔
再用細號六角匙拆下舊嘅齒輪,套upgradee kit 會有新齒輪:
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 15:53

呢個就係 upgrade kit 嘅 RA摩打,係完全 fit 晒拆卸後嘅坑位:

圖檔

袋裡面長嘅內六角螺絲,就係用嚟固定新摩打嘅。
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 19:24

圖檔
留意,新摩打嘅齒輪係向右邊,舊嘅齒輪位置喺左邊。
圖檔

Upgrade kit 有兩隻一樣嘅齒輪:
圖檔
摩打安裝後,唔好擰緊螺絲,要先兩隻齒輪對接。

使用細六角匙鬆開齒輪嘅 set screws,然後安裝:
圖檔

圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 19:27

到 DEC, 又係拆卸舊摩打同外殼:
圖檔
圖檔
舊嘅齒輪都唔要:
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 19:33

新嘅 DEC 摩打,fit 晒:
圖檔

圖檔

要打開新摩打呢邊外殼(得一邊有螺絲窿):
圖檔
因為要將摩打本體嘅齒輪同連接赤緯軸齒輪對接(赤緯軸齒輪又係upgrade kit 有)
圖檔

又係好似處理赤經軸咁,用附送嘅內六角螺絲,將摩打大致固定,唔好上晒住,對準兩個齒輪啲牙,上好赤緯軸齒輪,再上實固定赤緯摩打個內六角螺絲。
圖檔
圖檔
然後安裝返個外殼:
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 19:41

然後,套嘢有一對黑色、有電路板嘅外殼,連接兩組flat cable 到 RA 摩打嘅 flat cable:
圖檔
合起對外殼,上螺絲(有三粒):
圖檔

不過,個殼一定唔係好fit GPD2,所以我上咗下面嘅螺絲,上面用牛皮膠紙黐埋。
駁好晒電線、手掣、控制本體等等,而就完成(圖片用嘅係上三支獨腳架嘅 adaptor):
圖檔

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 12 3月, 2017 19:43

手掣嘅 synscan 係最新版本。右邊就係佢個「主腦」
圖檔

前面極軸角度調較螺絲唔再俾物件頂住:
圖檔

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客