Vixen GP2 的重生 - 升級為 goto + 電腦控制

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

Vixen GP2 的重生 - 升級為 goto + 電腦控制

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 17 1月, 2017 15:37

小貓嘅第一個赤道儀,係Vixen GP2,幫我拍攝第一幅作品玫瑰星雲。

可惜跟嚟嘅 Starbook-S,真係太老舊。我想玩 SkyFi,或者用電腦控制佢,Starbook-S根本就唔支援。

第二,Starbook-S 嘅手掣要獨立用乾電,通常好大食,試過12V 水電仲好多,佢已經支持唔住(4粒AA)。

後來輾轉搵到,Skywatcher 原來 EQ5係 clone 自 Vixen GP2,佢嘅 Synscan EQ5 Upgrade Kit, 完全可以安裝到喺 Vixen GP2之上,你拆除舊嘅兩個摩打(RA/DEC),直接安裝到上去。

測試結果呢兩個用 USB-Serial 接駁 telescope control都得(前提你要有 Skywatcher Synscan 條 DB9 serial cable).
(1) SkySafari 5 Plus (iPad)
(2) Cartes du Ciel / Skychart (Windows 7 Pro)

只係差 Stellarium 未試,但係理論上應該得。

成個更換過程比我預計/擔心嘅容易好多。
遲啲補啲相片。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 22 1月, 2017 15:49

呢幾日咁好天,整裝待發。
下圖就係將 Skywatcher EQ5 upgrade kit 安裝咗落 Vixen GP2 嘅樣子。
唔知其他嘅 GP2 clone 係唔係都用得(Meade LX72?)

圖檔

同時會用呢個多12V 頭嘅電源。
圖檔

所有軟件已經測試好咗,會實測 QHY Polemaster,然後使用PHD2。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 23 1月, 2017 16:41

昨晚攝影唔係好成功,要新年再努力。
其他測試則都學到嘢。
(1)QHCCD Polemaster 係值得買。因為可以10分鐘內成功準確對極軸。尤其遇到天氣麻麻難以肉眼對極,佢嘅CCD好幫手。
(2)成個以電腦控制拍攝嘅 setup 都好順,操控望遠鏡、Guiding 都 work,加上 BackyardEOS遙控相機都完全詩歌

再安裝咗 VNCServer/VNCviewer,對好焦、對好極軸,再用 WiFi,返入屋溫暖嘅書房慢慢操作。(上次天寒地凍、真係冷親咗)

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客