請教大家對Tiny1 意見

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
wang
原恆星

請教大家對Tiny1 意見

文章 wang » 週日 12 6月, 2016 16:06

https://www.indiegogo.com/projects/tiny ... -camera--2#/

大家覺得這部機的意見如何?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 12 6月, 2016 17:23

似乎是有攝星功能的「儍瓜機」加一個星圖手機應用軟體(Apps)。

拍銀河, 不少現在儍瓜機做得到, 如http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=32596
即時分享, 這些儍瓜機也做得到。

星圖Apps, Android和IOS己有很多選擇。

合在一起有多大好處?

價錢不貴, 當玩具, 或當收藏品, 不怕血本無歸, 搏一吓無妨。

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週五 27 1月, 2017 13:24

唔明點解要買佢, 佢只不過係一部細senor相機內置左個skymap....
咁我本身電話都有裝skymap, 而我又有部細senor相機,

下面呢張我都係用細senor相機影, 不過都係大過佢果粒少少
我呢張係Pentax Q7, F2.8 單張30s, 等效450mm, 電動經緯儀追星
(留意返tiny都係冇好似pentax K-3ii, K-1果d內置追星既o-gps, 所以用tiny要影DSO都係要用赤道儀/攝星儀...咁我點解要買佢先?)

圖檔

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客