求救...拆C5...HELP!!!

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
auge
星際雲

求救...拆C5...HELP!!!

文章 auge » 週四 22 1月, 2015 19:25

各位...有事求救!!

手上有枝朋友好多年前嘅C5,早前較過光軸後,唔知係唔係頂得太緊...副鏡跌了出來,而家跌在鏡筒入面....

但我發現拆C5比想像中難好多......
前面修正鏡唔係用幾粒六角螺絲擰就得,係一整個5吋直俓咁大嘅〝螺絲圈〞,仲要係...用膠水黏實...!?
(我拆過Meade 8冇問題,我知道大概步驟嘅...)

各位有拆C5嘅經驗嗎?或者知唔知有冇人可以幫手??

Thanks!!!

Water
紅巨星

文章 Water » 週五 23 1月, 2015 01:08

Auge 兄:

閣下可參閱以下網頁的內容看看能否幫助閣下維修 C5 望遠鏡:
http://ngc1514.com/Celestron/disassem.htm
http://hkastroforum.net/viewtopic.php?t ... 9%E8%BB%B8

但看現時情況閣下需要將類似玻璃膠的密封膠邊清除才可移走修正鏡取回副鏡,不過望遠鏡會失去密封膠邊的保護。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 23 1月, 2015 10:05

C5的組裝和較大的施卡鏡不同, 前面是拆不開的, 也千萬不要拆。 要拆後面, 即主鏡及調焦組件的組合。

溫馨提示: 拆之前要記下位置, 重裝時要返回原位。

auge
星際雲

文章 auge » 週六 24 1月, 2015 16:48

Thanks Water and Tang Sir!!

C8同Meade 8 差唔多,前面用六角螺絲擰就得,冇問題...
(我上網搵都係多數拆C8 or C14,C5真係唔多見...)

鄧sir...咁應該點拆呢...?
鏡筒週圍有六角螺絲,但我試過擰,螺絲同入面螺絲帽一齊轉,擰唔開。
應該話,有幾粒擰開左,入面螺絲帽仲跌埋係主鏡鏡筒入面,但有幾粒擰唔開,所以拆唔到...

可以方便約你出來給你看看嗎?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週六 24 1月, 2015 20:51

對不起, 答你的時候憑記憶, 因見過人由後拆開, 沒有查過資料。

C5是有舊的使用者手冊的, 可以由此下載: http://www.company7.com/library/celestr ... al1971.pdf

內中25頁有指示(見圖), 似乎C5的修正鏡固定環是好像瓶蓋般扭下去的, 手冊指有兩個孔, 可以當作槓桿的連接點來打開。

另請小心, 似乎有關的螺絲紋是很幼細的。
附加檔案
(107.17 KiB) 已下載 3954 次

auge
星際雲

文章 auge » 週四 05 2月, 2015 01:13

Thank you 鄧sir and Water兄!

最後終於幾經辛苦扭開了C5的副鏡那個環,裝回副鏡再順便清潔一下副鏡,corrector和主鏡。

不過我覺得C5的造工比C8或Meade8差很多......
1. corrector沒有mark,對不到和主鏡的正確位置。
2. corrector玻璃和鏡筒有差不多5mm空位,即是...corrector玻璃比鏡筒細了一圈,完全可以自由移動的。重裝時,只是大概放在鏡筒中央位置再裝回那個大螺絲環...完全不能確定是準確位置......

但求裝回副鏡,望遠鏡可以重新運作也算吧,不能要求太高......

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客