LVI 1代 ... 俾佢玩死

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
victorgogo
原恆星

LVI 1代 ... 俾佢玩死

文章 victorgogo » 週日 31 8月, 2014 22:38

LVI 1 代導星真夠慢, 我對住心宿二黎導星, 剛開始時會出現STAR FOUND. 但係佢ADJUSTING EXPOSURE緊既時候,就會出現STAR NOT FOUND, 我搞左成晚都係咁,真係想死.

想問下LVI 2代會唔會都係咁?

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 31 8月, 2014 22:42

LV2可能會死得仲快~~~
呢度有位用家比佢玩謝晒~~~~
[吐血1]
佢最有資格出來評論下 :lol:
后來幸得QHY5 L出來打救佢,結束左 XXX的痛苦之旅
[石化]

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 31 8月, 2014 22:55

QHY 5 幫到你 :roll:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 31 8月, 2014 23:20

syyuen168 寫:QHY 5 幫到你 :roll:
呵呵,
幫唔幫到呢位師兄我就唔知啦
但可以肯定佢幫到我同我個friend
[微笑]

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週日 31 8月, 2014 23:37

Tarepanda 寫:
呵呵,
[微笑]
LVI 2 其實係無腦首選,但除非你有無限耐性!

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 01 9月, 2014 00:07

但想問問你用甚麼器材,之前GUIDE星慢,但成功嗎?

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 01 9月, 2014 00:26

tatkongau 寫:
Tarepanda 寫:
呵呵,
[微笑]
LVI 2 其實係無腦首選,但除非你有無限耐性!
咁都唔夠,仲要有無限青春

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 01 9月, 2014 06:38

我在PTC見有位師兄用過,下下要揾織女來導,口中就媽媽聲不斷,見到佢真有趣,這可能係攝星自虐樂趣的其中一個重要環節。 :roll:

victorgogo
原恆星

文章 victorgogo » 週一 01 9月, 2014 08:15

有推介無腦導星? 因為去旅行要用

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週一 01 9月, 2014 08:19

果個代理強調係好嘢黎,係D用家有問題吾找他,可能責任全在用家身上喎。吾明白係乜一回事 :?

victorgogo
原恆星

文章 victorgogo » 週一 01 9月, 2014 08:35

SBIG SG4 好用嗎?

victorgogo
原恆星

文章 victorgogo » 週一 01 9月, 2014 09:02

anyone 寫:我在PTC見有位師兄用過,下下要揾織女來導,口中就媽媽聲不斷,見到佢真有趣,這可能係攝星自虐樂趣的其中一個重要環節。 :roll:
咩星黎導都唔係問題,最慘係第一步佢話star found, 佢adjusting 之後話star not found. 吹脹!!!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 01 9月, 2014 09:16

victorgogo 寫:SBIG SG4 好用嗎?
我有用 sbig sg 4,的確無痛,但要多帶一舊電,我用EM11,要 notebook 配合用,所以之後用Q5 ,平靓正,豪一點又用途多一點就 big sti 啦。 :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 01 9月, 2014 09:22

victorgogo 寫:
anyone 寫:我在PTC見有位師兄用過,下下要揾織女來導,口中就媽媽聲不斷,見到佢真有趣,這可能係攝星自虐樂趣的其中一個重要環節。 :roll:
咩星黎導都唔係問題,最慘係第一步佢話star found, 佢adjusting 之後話star not found. 吹脹!!!
當時織女星近天頂,見該師兄耍拗腰寧頸在天頂揾織女,認真頂足引,揾到後,star not found 兩三次,伴隨媽媽之聲,之後好似掂左,但已花了大半個小時。時間過得很快,這己是去年的事了。 :D

victorgogo
原恆星

文章 victorgogo » 週一 01 9月, 2014 09:29

anyone 寫:
victorgogo 寫:SBIG SG4 好用嗎?
我有用 sbig sg 4,的確無痛,但要多帶一舊電,我用EM11,要 notebook 配合用,所以之後用Q5 ,平靓正,豪一點又用途多一點就 big sti 啦。 :D

但係我要全無腦運作, 帶notebook好痛苦

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客