Sky Watcher新便攜星野赤道儀~

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 26 5月, 2014 20:18

opa 寫:
Tarepanda 寫:呢個可能係全世界最輕便及精凖的導星星野摄星儀
未廣泛用過未有報告你都知道好?? 咁你買左未呢?
單憑個極軸鏡,L板配平衡杆,再加所有電子野All in One,設計全面又有心思,最重要係外觀红黑配設計,我By 佢架

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週二 27 5月, 2014 20:44

opa 寫:請問掛在 mount 上那個可以支持單軸導星的設備是甚麼型號?
大王没有预购吗

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 27 5月, 2014 21:35

jj12667 寫:
opa 寫:請問掛在 mount 上那個可以支持單軸導星的設備是甚麼型號?
大王没有预购吗
沒有, 原因.
1> 我甚少買要預定的新製品.
2> 家中已有不少同類東西, 沒多餘地方安放.
3> 已經甚少在香港影星, Panda 同你又唔帶我去水口.
4> 呢套野加埋都好貴下... 超出預算. Mount head + Tripod wedge + Polar scope + polar scope light + Counter weight adapter + Camera platform = $$$$
5> 不敢亂花錢.
6> 太多其他愛好, 驚買左都冇時間用.

都係等你地玩下先....我繼續用住手上既舊儀器先..

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 27 5月, 2014 21:58

opa 寫:
jj12667 寫:
大王没有预购吗
沒有, 原因.
1> 我甚少買要預定的新製品.
2> 家中已有不少同類東西, 沒多餘地方安放.
3> 已經甚少在香港影星, Panda 同你又唔帶我去水口.
4> 呢套野加埋都好貴下... 超出預算. Mount head + Tripod wedge + Polar scope + polar scope light + Counter weight adapter + Camera platform = $$$$
5> 不敢亂花錢.
6> 太多其他愛好, 驚買左都冇時間用.

都係等你地玩下先....我繼續用住手上既舊儀器先..
大王~~除左第3同第4之外,其它基本上同意呀
第4項你PM下JJ先話貴唔貴啦
哈哈 [鬼點子]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 28 5月, 2014 00:25

Tarepanda 寫: 大王~~除左第3同第4之外,其它基本上同意呀
第4項你PM下JJ先話貴唔貴啦
哈哈 [鬼點子]
我唔急用, 等你地出左報告先....

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 28 5月, 2014 09:25

這 Skywatcher Star Adventurer 沒有 Go-To 自動找星,只有 one-axis guiding , 這樣的設計看來承重不會很高,至於追蹤是否準確, 就同所有國產天文儀器一樣,要等測試後至知。
除非有大優惠,我認為買 iOptron Smart EQ Pro 會更有用。
iOptron Smart EQ Pro 是真正的赤道儀 ,有 Go-To 自動找星,有 two-axis guiding,很多在外國的使用者都有很好的評語。

twahz
原恆星

文章 twahz » 週三 23 7月, 2014 18:52

我也觉得这个星野是个鸡肋,论便携比不上卡片式星野,论功能载重比不上艾顿的这个小精灵,最起码人家这个带GOTO 双轴导星。

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週一 28 7月, 2014 14:29

我都覺得iOptron Smart EQ Pro 好啲; 所以都冇買佢

andy2000a
主序星

文章 andy2000a » 週二 29 7月, 2014 11:29

有 iOptron Smart EQ Pro v.s. Skywatcher Star Adventurer

benchmark report ??

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客