iOptron極軸鏡及對極軟件問題

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

Ioption 極軸鏡

文章 vr2xsc » 週四 05 9月, 2013 22:25

剛睇到鄧 Sir 講過鉸剪腳極軸鏡對極星太約都明少少, 但我借vr2il 既Ioption 極軸鏡, 原來完全兩樣野, 真係唔知點對好, 我係絕對新手。
Thanks
上圖
附加檔案

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: Ioption 極軸鏡

文章 鄧登凳 » 週五 06 9月, 2013 00:20

vr2xsc 寫:剛睇到鄧 Sir 講過鉸剪腳極軸鏡對極星太約都明少少, 但我借vr2il 既Ioption 極軸鏡, 原來完全兩樣野, 真係唔知點對好, 我係絕對新手。
Thanks
上圖
iOptron 的赤道儀手掣, 會顯示極星的位置, iEQ45, iEQ30, ZEQ25會用GPS取得經緯度和時間, 自動顯示, SmartEQ (pro)則要人手輸入所在地經緯度和時間才會顯示。

沒有手掣的SkyTracker, 則要用Smartphone/iPhone/iPad Apps, 同樣以GPS作準, 顯示極星位置, 如圖

圖檔

將極星調至位於極軸鏡內刻度盤上的同一位置便可。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 06 9月, 2013 02:44

鄧Sir圖片中,由4′~70′圈圈係咩意思呢?

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

Re: Ioption 極軸鏡

文章 vr2xsc » 週五 06 9月, 2013 09:02

鄧 Sir, 我的手機係Android 系統, 為有用香港天文個apps. 計算極星位置, 但顯示與極軸鏡的圓圈又不同, 應點用呢? 我係新手好多問題
再Thanks 鄧 Sir 回答,
附加檔案

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 06 9月, 2013 12:08

wtyu21 寫:鄧Sir圖片中,由4′~70′圈圈係咩意思呢?
表示離中心十字4角分(arc minutes)至70角分。

這十多二十年內北極星(polaris)應在離北天極36'至44'之間。
vr2xsc 寫:鄧 Sir, 我的手機係Android 系統, 為有用香港天文個apps. 計算極星位置, 但顯示與極軸鏡的圓圈又不同, 應點用呢? 我係新手好多問題
再Thanks 鄧 Sir 回答,
不用謝, 人人都曾經是新人。

香港天文那個唔係好啱用, 因為(1) 在極軸鏡中望是反像的, 但不肯定那是正像還是反像。 (2) 它沒有提供極星離北天極的角分距離。

建議你用: Android PolarFinder [https://play.google.com/store/apps/deta ... olarfinder], 它有個iOptron mode, 雖然數字不齊全, 但起碼有個正確的圖像:

圖檔

另團購那批怒老闆好似有軟件喎...

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週五 06 9月, 2013 12:16

怒老闆個軟件無 iphone = 無用 :(

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 06 9月, 2013 12:23

似乎Ioptron只提供apple版本軟件 :roll: , 安卓用戶只好另找其他軟件代替

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

文章 vr2xsc » 週五 06 9月, 2013 12:46

鄧 Sir, 假若我買部Iphone再用呢個software, 咁祗係得一粒星既位置對, 咁點對其他兩粒呢?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 06 9月, 2013 15:01

vr2xsc 寫:鄧 Sir, 假若我買部Iphone再用呢個software, 咁祗係得一粒星既位置對, 咁點對其他兩粒呢?
唔駛為對極買部手機掛, Android PolarFinder都用得啫。

知道極星和極軸的相對位置後, 對極軸只要對極星(單一顆星)便可以了。

AstroTrac(其實是Losmandy style)的另外兩顆星, 只是用來確定極軸鏡應怎樣旋轉。這種旋轉法是不需要軟件來確定極星位置的。

iOptron(Tak EM11 style)的那個, 用了鐘面來標示正確極星的位置, 不用旋轉極軸鏡, 但要另外用軟件來確定極星應在鐘面的那個位置。

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

文章 vr2xsc » 週五 06 9月, 2013 15:23

鄧登凳 寫:
vr2xsc 寫:鄧 Sir, 假若我買部Iphone再用呢個software, 咁祗係得一粒星既位置對, 咁點對其他兩粒呢?
唔駛為對極買部手機掛, Android PolarFinder都用得啫。

知道極星和極軸的相對位置後, 對極軸只要對極星(單一顆星)便可以了。

AstroTrac(其實是Losmandy style)的另外兩顆星, 只是用來確定極軸鏡應怎樣旋轉。這種旋轉法是不需要軟件來確定極星位置的。

iOptron(Tak EM11 style)的那個, 用了鐘面來標示正確極星的位置, 不用旋轉極軸鏡, 但要另外用軟件來確定極星應在鐘面的那個位置。
Thanks 鄧 Sir, 明白了
:D

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 06 9月, 2013 15:35

鄧登凳 寫:

咁~鄧Sir,用三粒星對極是否更精確呢?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 06 9月, 2013 15:38

wtyu21 寫: 咁~鄧Sir,用三粒星對極是否更精確呢?
又是一句老話: 在乎鏡後的人。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 06 9月, 2013 15:45

好在我已經Tune好枝極軸鏡,唔怕嚐試長一點既曝光時間了~

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週五 06 9月, 2013 16:13

其實用家如果非智能手機用戶, 如果買到這種極軸鏡真是得物無所 :evil:

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 06 9月, 2013 16:58

vr2il 寫:其實用家如果非智能手機用戶, 如果買到這種極軸鏡真是得物無所 :evil:
不一定, 可以配合「北極星指示盤」來使用:

圖檔
圖來自http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?p=102816

新版可用至2020年。知所在時區經度及有手錶看時間日期便可用。

可能巨眼還有得賣 :wink:

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客