Sky Safari - iphone 4S

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
syyuen168
夸克星

Sky Safari - iphone 4S

文章 syyuen168 » 週日 12 2月, 2012 20:38

據說可以聲控找 GOTO Objects, COOL!! 有冇人試過用? Arm 曬我ED懶人 :D :D

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... art/2/vc/1

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 12 2月, 2012 20:44

其實現在用開 thesky6 都好滿意了。 :)

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 13 2月, 2012 08:45

anyone 寫:其實現在用開 thesky6 都好滿意了。 :)
Sky Safari 才可配合GPS, 指南針和陀螺儀(gyroscope)使用。

michael1234
原恆星

文章 michael1234 » 週三 15 2月, 2012 11:01

鄧登凳 寫:
anyone 寫:其實現在用開 thesky6 都好滿意了。 :)
Sky Safari 才可配合GPS, 指南針和陀螺儀(gyroscope)使用。
我用緊IP4...唔係IP4S....唔知有冇大分別???
同埋我SEARCH到有好幾個.....價錢都唔同....唔知有冇邊隻係好D???

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 15 2月, 2012 11:43

michael1234 寫:我用緊IP4...唔係IP4S....唔知有冇大分別???
同埋我SEARCH到有好幾個.....價錢都唔同....唔知有冇邊隻係好D???
應是IP4S才可以用聲控。

不同版本
1. Skysafari Lite: 這是舊版, 資料庫只有著名天體, 我下載時是免費的, 現要收費就不要這個了。

2. Skysafari 3: 基本版, 平價US$2.99, 但得220個深空天體, 不能控制赤道儀/經緯儀。

3. Skysafari 3 plus: 加強版, US$14.99(我特價期下載$9.99) 有31,000個深空天體, 可控制赤道儀/經緯儀。一般業餘天文愛好者都應夠用。

4. Skysafari 3 pro: 專業版, 多了暗星和暗的星系等資料, 也多了很多小行星資料, 也有齊plus版的功能。但要三倍多價錢(US$49.9), 愚見認為業餘天文人不需要。

michael1234
原恆星

文章 michael1234 » 週三 15 2月, 2012 15:10

鄧登凳 寫:
michael1234 寫:我用緊IP4...唔係IP4S....唔知有冇大分別???
應是IP4S才可以用聲控。

不同版本
1. Skysafari Lite: 這是舊版, 資料庫只有著名天體, 我下載時是免費的, 現要收費就不要這個了。

2. Skysafari 3: 基本版, 平價US$2.99, 但得220個深空天體, 不能控制赤道儀/經緯儀。

3. Skysafari 3 plus: 加強版, US$14.99(我特價期下載$9.99) 有31,000個深空天體, 可控制赤道儀/經緯儀。一般業餘天文愛好者都應夠用。

4. Skysafari 3 pro: 專業版, 多了暗星和暗的星系等資料, 也多了很多小行星資料, 也有齊plus版的功能。但要三倍多價錢(US$49.9), 愚見認為業餘天文人不需要。
咁得意??不過要點用到係赤道儀/經緯儀(鉸剪唔得了吧~), 搞到我心思思想買...但14.99OTL.....

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週三 15 2月, 2012 15:39

小弟最近買了SkySafari 3 plus 配 skyWire 駁EM-11,只試過一次(呢排不好天),接駁同GOTO幾方便,但未試過聲控呢

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 08 1月, 2014 22:56

vegabort 寫:小弟最近買了SkySafari 3 plus 配 skyWire 駁EM-11,只試過一次(呢排不好天),接駁同GOTO幾方便,但未試過聲控呢
剛買了skyWire 駁EM-11,但不知道該如何Align 呢? 是否只要對好pole, 再將支鏡指着某顆星,然後再在SkySafari 上找回該粒星再按Align 便行呢?

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 09 1月, 2014 18:04

Only 58hkd now for controlling version.
附加檔案

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 09 1月, 2014 18:36

http://youtu.be/xfMnkIdernI

And I think this is going to fun!

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 09 1月, 2014 19:04

bingsze 寫:Only 58hkd now for controlling version.
3+ version can control telescope mount.

Warm reminder, the discount price is only up to 20 Jan:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=29401

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 09 1月, 2014 20:59

好介紹
搵日要試下

Hubble12
原恆星

文章 Hubble12 » 週五 10 1月, 2014 13:31

鄧登凳 寫:
bingsze 寫:Only 58hkd now for controlling version.
3+ version can control telescope mount.

Warm reminder, the discount price is only up to 20 Jan:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=29401

Sky Safari 3 plus and 4 plus 有何不同? 為何 4 plus要比 3 plus 便宜?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 10 1月, 2014 14:48

Hubble12 寫:
鄧登凳 寫:

Sky Safari 3 plus and 4 plus 有何不同? 為何 4 plus要比 3 plus 便宜?
連結的頁面不是己經說明了嗎?

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週六 11 1月, 2014 00:14

但用係EM11 係咪都做到 two stars alignment 呢?

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客