GP2數問~

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
Zephyr
原恆星

GP2數問~

文章 Zephyr » 週五 18 6月, 2010 22:16

之前買左個二手既GP2, 不過有些少問題~請問下圖那條銅色軸既位置是否正確?

因為上一手賣家話條軸比佢整彎左, 所以調轉佢. 不過我上次用既時候, 我發覺右

面(長個邊) 會頂住上面個摩打, 其實係我不正確使用還是應該將條軸調返轉?( 但

調轉又好似會有相同問題?)

另外~我睇完說明書同FAQ之後~都唔係好明點對極軸~係FAQ第四點到

"望向polarscope,盡快調校赤道儀水平方位及上下仰角調節掣令北極星調入極望內刻度板2010刻度線中間位置。 "

其實呢個位姐係邊到呢? THX!
附加檔案

頭像
PeterPeter
夸克星

Re: GP2數問~

文章 PeterPeter » 週五 18 6月, 2010 22:36

Zephyr 寫:...........令北極星調入極望內刻度板2010刻度線中間位置。 "
其實呢個位姐係邊到呢? THX!
如紅點所示位置.
附加檔案

LT
夸克星
聯繫:

文章 LT » 週六 19 6月, 2010 08:44

Hi Zephyr,

Where/whom did you get this used GP2 from?

If the RA/Dec worm part or the clutch is bent, you can contact me for replacement.

LT

Zephyr
原恆星

Re: GP2數問~

文章 Zephyr » 週六 19 6月, 2010 12:28

PeterPeter 寫:
THX!

HI LT,

其實我係呢個論壇既其中一個會員到買~
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=10291
其實就係佢呢隻, 不過我拆出黎又唔係好睇得出係彎左,

只係扭佢既時候, 有個位係要用力少少~唔會好似DEC個到咁順~

其實我比較想知頂住DEC個摩打係唔係因為將條軸佢左右調轉所做成呢?THX

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 28 位訪客