天文儀器店的陰濕招數! 新手不可不慎?

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 24 5月, 2009 12:31

香港四大天文名店都係好老實ga! 有時有D小問題就一定有. 其他的都信唔過. 我令願pay多少少在internet都可靠得多!!

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 24 5月, 2009 12:53

philip425 寫:問題是香港專門賣天文器材的商家實在不多, 只要你一說交易有問題, 就很容易估到是誰.
I don't think so.

基本上我呢個post無明顯針對性, 而且會出現問題的, 絕不只此一家.

或許老手會推測我所說的是誰, 不過, 對於新手, 卻未必會有這種推測.

實際上, 要是有人以為我是針對特定人士, 就大錯特錯了.

所以, 與其指名道姓, 不如叫佢地提防, 做個精明消費者.

自行搜集資料, 向老手打聽各家店的商譽, 再自行決定吧.

:D :D :D :D :D

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週日 24 5月, 2009 15:46

syyuen168 寫:香港四大天文名店都係好老實ga! 有時有D小問題就一定有. 其他的都信唔過. 我令願pay多少少在internet都可靠得多!!
四大天文名店是...:?:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 24 5月, 2009 16:45

ambcyli 寫:
syyuen168 寫:香港四大天文名店都係好老實ga! 有時有D小問題就一定有. 其他的都信唔過. 我令願pay多少少在internet都可靠得多!!
四大天文名店是...:?:
FAQ 內有

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 24 5月, 2009 18:03

分別是代理C 記的關生, M & T記的鍾生, V記的LT及專醫奇難雜症的Tan14.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 24 5月, 2009 18:45

:D :D :D :D :D

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 31 5月, 2009 15:59

小人 寫:如果有心買望遠鏡,真係千其唔好去尖沙咀果d攝影器材舖,寧願去鴨記好過!
去過幾次鴨記某檔口買野, 老闆都好老實. 不過都係要小心:

"買既時候要小心, 好多次貨架, D 鏡會發毛或花
我上次買都即場換左 3 次, 後尾佢話冇得再換
咁我先要由 3支選一支冇咁花既"

http://forum3.hkgolden.com/view.aspx?message=1635213

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週三 10 6月, 2009 22:56

俾個良心出來當狗肺!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 20 6月, 2009 02:32

近來有部分人好唔妥我, 難道同呢個post有關?

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週六 20 6月, 2009 09:09

alget 寫:近來有部分人好唔妥我, 難道同呢個post有關?

相信唔關呢個post事
我係鼓勵有疑問或者不清楚時,毫不猶疑post出黎問,甚至成quatation post出黎討論。資訊流通才能杜絕不良營銷手法。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 20 6月, 2009 10:42

alget 寫:近來有部分人好唔妥我, 難道同呢個post有關?

其實只要温和點,大家都歡迎你的。

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 20 6月, 2009 12:21

其他人態度好好? :lol:

一言堂之餘, 仲喜歡搶佔道德高地. :lol:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 20 6月, 2009 12:24

扒飯撈麵 寫: 相信唔關呢個post事
我係鼓勵有疑問或者不清楚時,毫不猶疑post出黎問,甚至成quatation post出黎討論。資訊流通才能杜絕不良營銷手法。
不良營銷手法並非一年半載的事, 如果有人肯講, 就唔洗我出呢個post. :lol:

lcs9000
星際雲

文章 lcs9000 » 週五 27 7月, 2012 16:35

見到呢個沉底 post 即刻要推返上嚟, 因為身同感受, 不吐不快.
話說早排金星凌日, 新手入門既我網上搵資料得知影太陽原來要用 Solar Filter, 於是網上搵下香港有無得賣, 終於搵到港島區某代理有貨於是電話 confirm 所需 size, 價錢和數量. 取貨當日俾錢的時侯問佢總數發現竟然比電話 confirm 時貴幾十蚊, 追問之下佢話當時報錯價, 我見仲有幾日金星凌日算數豪俾你, 又因為代理當遲成個鐘到令我唔夠時間 check 貨, 回家後發現其中一件係舊當新貨賣, 於是打電話同佢理論. 點知佢回應話因為我趕住用所以賣件用過既舊貨俾我...大佬呀二手當新買係咪咁做生意嫁!! 我第二日又要老遠走去退錢. 呢個不愉快經歷令我唔會再幫襯港島區呢個奸商!!
最後由 lcs9000 於 週六 28 7月, 2012 07:52 編輯,總共編輯了 1 次。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 27 7月, 2012 16:45

:shock:

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 5 位訪客