12吋後

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週六 09 5月, 2009 22:44

David 寫:
WFPC2 寫: UC15'' ,都應該仲輕過Skywatcher 或lightbridge 12''
Yes, it is about 65 pounds. That's why, if you don't make your own scope, 15"UC and 18"UC are the next lightest dobs beyond 12" lightbridge.
我原先想過買lightbridge 16'',但實在不能接受它的重量,而且又沒有
12''和16''之間的尺吋...

15'' UC 是最合適的選擇,可惜價錢太貴,除非日後香港或國內有二首的
UC 鏡。

頭像
PaulNg
紅巨星

文章 PaulNg » 週六 09 5月, 2009 22:48

Tarepanda 寫:David
莫非呢支係上個星期六早上我地係水口見到果支?
果日有2男一女的青年人抬住呢支一模一樣的鏡入水口
但我見佢的口徑好似係14寸
果晚我地有12個人係入面避車處... 做咩唔入埋來呀?
支15寸真係好爽架~~

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 09 5月, 2009 22:51

Tarepanda 寫:唔幾12寸的要多少錢呢?
Obsession係Dobsonian的Rolls Royce, 啱晒富貴熊的身份.

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週六 09 5月, 2009 22:59

PaulNg 寫: 果晚我地有12個人係入面避車處... 做咩唔入埋來呀?
支15寸真係好爽架~~
前幾日先到手....

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 10 5月, 2009 01:19

PaulNg 寫:
支15寸真係好爽架~~
唔知你地入裏面呀
難怪果幾個青年人經過我地果度時,叫住你個名 :lol:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 10 5月, 2009 01:20

Subaru 寫:
Tarepanda 寫:唔幾12寸的要多少錢呢?
Obsession係Dobsonian的Rolls Royce, 啱晒富貴熊的身份.
我都幫人問下姐 :lol:

kai
白矮星

文章 kai » 週日 10 5月, 2009 01:33

PaulNg 寫:
支15寸真係好爽架~~
PAUL NG師兄:
想問下上次大埔個幾位係咪你地?

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 10 5月, 2009 11:10

好奇問:

學校設施?

私伙?

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週日 10 5月, 2009 12:28

私伙

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 10 5月, 2009 12:56

再好奇問, 有可能一個人把這枝鏡拉到水口嗎? 拆散後, 看起來很小耶! :D

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週日 10 5月, 2009 15:36

alget 寫:再好奇問, 有可能一個人把這枝鏡拉到水口嗎? 拆散後, 看起來很小耶! :D
相信唔得。我正想如何只需2個人便能把它推到水口,其實3個人也不會輕鬆。通常我睇星都是和學生一齊玩,所以不是問題。

如果觀察點可用車直達,則一個人也可以。

lightning
原恆星

文章 lightning » 週日 10 5月, 2009 16:59

反正觀星都係一班人約埋一齊去較為高興,有多幾個朋友分擔搬運的工作
都是好的。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週日 10 5月, 2009 20:27

david:

is it possible to take it to take a look at east dam, sai kung!

:D

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週日 10 5月, 2009 20:31

bingsze 寫:david:
is it possible to take it to take a look at east dam, sai kung!
:D
We are thinking about the same thing.

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 10 5月, 2009 22:40

想唔到有人買超豪DOBS!!!!! [冷汗直流]

下次東壩出動我要見識 [水汪汪]
(這個價錢﹐我可以買我心儀的大 Refractor 喇)

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客