my LXD 75 + 4" BUSHNELL

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
anyone
夸克星

my LXD 75 + 4" BUSHNELL

文章 anyone » 週二 17 2月, 2009 22:24

今日去巨眼取個 mount 返屋企,睇下可唔可以加上呢枝朋友送嘅4" BUSHNELL ,結果 ok 喎 :) 看附圖.
但加左之後,發覺有d 問題 ;
1 ) 枝鏡太輕,個平衡錘太重,所以無法平衡,師兄們有乜計?
2 ) 個塊三角板是沒有直接連上三脚架上,如果上面太重,會否三隻脚向外伸出?
3 ) 極軸鏡內紅色字有小小 " 化 " ,是否正常?

以上問題希望有用呢隻型號的mount 嘅師兄或師姐指點一下.謝謝! :)
附加檔案
LXD 75 + 4&quot; BUSHNELL

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: my LXD 75 + 4" BUSHNELL

文章 funoooo » 週二 17 2月, 2009 23:04

anyone 寫:今日去巨眼取個 mount 返屋企,睇下可唔可以加上呢枝朋友送嘅4" BUSHNELL ,結果 ok 喎 :) 看附圖.
但加左之後,發覺有d 問題 ;
1 ) 枝鏡太輕,個平衡錘太重,所以無法平衡,師兄們有乜計?
2 ) 個塊三角板是沒有直接連上三脚架上,如果上面太重,會否三隻脚向外伸出?
3 ) 極軸鏡內紅色字有小小 " 化 " ,是否正常?

以上問題希望有用呢隻型號的mount 嘅師兄或師姐指點一下.謝謝! :)
[蔥寶恭喜樣]
1. 要找一個輕磅平衡錘, 可向鍾生查詢.
2. 應該沒有問題. 設計是這樣吧!
3. 不清楚你的意思. 紅色是光反射, 幫助在黑地方對極軸用. 沒有化的可能. 等其他兄弟回答你吧!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 17 2月, 2009 23:10

thanks funooo very miuch !
關於第 3 個問題,可能自已年紀大,老眼昏花吧?!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 17 2月, 2009 23:37

Anyone兄:

巨眼鍾先生可有推介些什麼給你?

小蘇上

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週二 17 2月, 2009 23:49

[Good Job]
When will have the sky gazing?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 17 2月, 2009 23:51

to eddy so ,

今日因有事去辨, 匆匆去取 mount 就走了.而且當時他亦招呼緊其他客人.遲下再找他討教。
係呢,你枝鏡開箱了未有?好玩嗎?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 17 2月, 2009 23:52

pkchung 寫:[Good Job]
When will have the sky gazing?
i wonder to know too . :D

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 18 2月, 2009 00:05

anyone 寫:to eddy so ,

今日因有事去辨, 匆匆去取 mount 就走了.而且當時他亦招呼緊其他客人.遲下再找他討教。
Anyone兄:

三個字"平靚正",感覺非常良好,祇可惜天色欠佳,沒法試自動追星。
擁有一台自動追星鏡是中學時代的夢想,終於到今日可以實現,希望28/2天色朗好,可以到長洲試鏡。

小蘇上

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 18 2月, 2009 00:12

Eddy So 寫:
anyone 寫:to eddy so ,

Anyone兄:

三個字"平靚正",感覺非常良好,祇可惜天色欠佳,沒法試自動追星。
擁有一台自動追星鏡是中學時代的夢想,終於到今日可以實現,希望28/2天色朗好,可以到長洲試鏡。

小蘇上
好 , 如天氣許可 ,一定成行 .哈哈 .

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 18 2月, 2009 00:26

是否還有其他同好?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 18 2月, 2009 09:36

看情況! 要同老婆大人拿 Permit. :cry:

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 18 2月, 2009 11:37

我覺得第一個問題的答案不是買個細些的錘,而是買個大些的鏡!哈哈 :wink:

第二個問題可能是你未上好它,如果上好了,應該不會向外移的。

第三,不知到化是如何化,機本上如果沒有影響到找極星,應該問題不大。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 18 2月, 2009 12:51

to bingsze ,

thanks your reply first .
買個大些的鏡 , under consideration .hehe .
可能是你未上好它 , i have tried my best to 上好它了 !
沒有影響到找極星 , i think so .

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 18 2月, 2009 12:54

Eddy So 寫:是否還有其他同好?
i hope some 同好 will join us , maximum about six .

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 18 2月, 2009 12:55

funoooo 寫:看情況! 要同老婆大人拿 Permit. :cry:
i am looking forward your positive answer . :P

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客