Optolong 濾鏡品質問題

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

Optolong 濾鏡品質問題

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 14 1月, 2020 20:36

留意兩張圖片,睇下咩事......
如果你冇發覺,影一個晚上嘅嘢可以話全部報廢

我只是影過多小時,之後雲來,後製發覺異常,除下相機和延長筒攞出濾鏡才知道咩事。
L-Pro filter 面外圍嘅 coating 有事,於是在成像面投射咗個圈圈。
附加檔案

頭像
wtyu21
夸克星

Re: Optolong 濾鏡品質問題

文章 wtyu21 » 週六 18 1月, 2020 21:23

有冇sample相睇睇? 我都有宇隆L-Pro Clip Canon~ 我拍馬頭的我都發現邊緣有半圓形的黑邊~
附加檔案

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: Optolong 濾鏡品質問題

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 07 2月, 2020 15:06

wtyu21 寫:
週六 18 1月, 2020 21:23
有冇sample相睇睇? 我都有宇隆L-Pro Clip Canon~ 我拍馬頭的我都發現邊緣有半圓形的黑邊~
我睇下有無之前殘餘嘅 raw file。因為一疊完相見到唔對路就冇整落去。但我那些被ruin 嘅相係似你個隻。
你有冇拆隻L-Pro Clip Canon 落嚟睇?

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客