PST-130 image

各類觀測太陽的儀器介紹及太陽攝影 Solarmax
Coronado PST
頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週五 11 8月, 2006 12:40

Thank you for your info. .
very informative :)

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週五 11 8月, 2006 14:55

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1

有小小懷疑佢個方法唔係咁得 :?:
單一塊紅色濾鏡同用CD睇太陽.....感覺上差不多,唔係好夠膽試 :shock:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 8月, 2006 16:29

我相信紅色濾鏡做ERF應該都可以, 只是透過的紅外線可能會使 Etalon/BF 濾鏡的衰退率大大地增加, 所以用 C-ERF 會對於望遠鏡及 Etalon/BF 都有好處.

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週五 11 8月, 2006 16:43

如果咁..

R64 + Borg60 + Baader UV/IR filter + TV4x + BF15/Astrodon H-a
加個UV/IR filter 在2xTV前,會唔會好d?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 8月, 2006 22:24

noodle 寫:如果咁..

R64 + Borg60 + Baader UV/IR filter + TV4x + BF15/Astrodon H-a
加個UV/IR filter 在2xTV前,會唔會好d?
個Etalon filter會放係邊度?
我覺得用之前最好"探下熱", 睇下會唔會有過熱的危險.

回覆文章

回到「太陽觀測和攝影 Solar Observation & Photography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客