試機:LS35Twith LPI

各類觀測太陽的儀器介紹及太陽攝影 Solarmax
Coronado PST
回覆文章
頭像
xiaoer
白矮星

試機:LS35Twith LPI

文章 xiaoer » 週五 10 7月, 2009 17:47

查實我都唔肯定係咪已經對到焦,不過叫做試下啦....
三點幾四點開始睇,都已經搵唔返ar1024,好似冇乜feature,所以更加唔sure係咪對好焦,不過個人已經曬到燒焦......
[熱] [吐血1]
附加檔案
影左10 s x 30 fps,用registax4 stack, 都唔知佢stack左幾多張;上面同右面好似有兩忽暗左,因為用porta 冇追,個太陽行走左...

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 10 7月, 2009 18:01

這個天氣熱得簡直是曬人乾 [熱] ,小兒老師你還堅持拍下這張美麗的太陽照片,實在是值得令人敬佩 [Good Job]

同時,也慈善小兒老師你有一支好鏡,也嫁得一位好丈夫。

頭像
David
中子星
聯繫:

Re: 試機:LS35Twith LPI

文章 David » 週五 10 7月, 2009 18:29

咁熱都映,真係勁。今早我的學生影時,我都冇跟埋睇睇。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 10 7月, 2009 21:31

配服!!!! 尤其是一位女同好!

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週五 10 7月, 2009 23:44

哈哈,無辦法,心癮起,又驚之後好耐都冇太陽睇(啋啋啋,22/7一定有得睇!),想點都試下個adaptor係咪已經改到做到focusing,所以都係忍唔住曬左陣....
查實我今日又轉左location, set正o係教員室門口的走廊,一頂唔住就入返雪房過冷河。不過次次入親去,d同事都問,乜出邊落緊雨咩......
[濕]

哈哈,雖然影出黎同david、egret34佢地差好遠,但係太陽仔真係幾好睇,我諗雖然呢支鏡仔係我咁多鏡之中最貴o既,但錢/使用時間絕對會係最低!
哈哈哈,大家快d加入哈日兵團啦,好好玩架~~ [催眠]

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 10 7月, 2009 23:50

xiaoer 寫:哈哈,無辦法,心癮起,又驚之後好耐都冇太陽睇(啋啋啋,22/7一定有得睇!),想點都試下個adaptor係咪已經改到做到focusing,所以都係忍唔住曬左陣....
查實我今日又轉左location, set正o係教員室門口的走廊,一頂唔住就入返雪房過冷河。不過次次入親去,d同事都問,乜出邊落緊雨咩......
[濕]

哈哈,雖然影出黎同david、egret34佢地差好遠,但係太陽仔真係幾好睇,我諗雖然呢支鏡仔係我咁多鏡之中最貴o既,但錢/使用時間絕對會係最低!
哈哈哈,大家快d加入哈日兵團啦,好好玩架~~ [催眠]
利害! 利害! :shock:

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週六 11 7月, 2009 06:36

xiaoer 寫:查實我都唔肯定係咪已經對到焦,不過叫做試下啦....
三點幾四點開始睇,都已經搵唔返ar1024,好似冇乜feature,所以更加唔sure係咪對好焦,不過個人已經曬到燒焦......
[熱] [吐血1]
快d買件白色遮光布啦,對焦容易好多又舒服呢 :D

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週六 11 7月, 2009 09:49

xiaoer 寫:我諗雖然呢支鏡仔係我咁多鏡之中最貴o既,但錢/使用時間絕對會係最低!
極度同意!

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週六 11 7月, 2009 09:50

noodle 寫:快d買件白色遮光布啦,對焦容易好多又舒服呢
快D訓練個學生做,重好...

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週六 11 7月, 2009 10:07

始終都系"人肉"remote 最好 :)

回覆文章

回到「太陽觀測和攝影 Solar Observation & Photography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 39 位訪客