half diamond ring @巴里坤三塘湖

各類觀測太陽的儀器介紹及太陽攝影 Solarmax
Coronado PST
回覆文章
頭像
xiaoer
白矮星

half diamond ring @巴里坤三塘湖

文章 xiaoer » 週日 03 8月, 2008 19:28

唉,就係o個兩分鐘,之前之後都唔中舊雲的,偏偏就係全食o個兩分鐘擋到應一應,其他正相都係等其他人返香港先有啦,我呢d低手唯有趁大隊未到,post下相仔當過場音樂啦~~

不過即使有雲擋著少少,日全食的感覺真係好特別的,天色驟變,溫度驟降,在酷熱的沙漠忽然陰風陣陣(係誇左少少),難怪古人遇到天狗食日會咁驚。因為有舊雲擋一擋,唔駛理個太陽,所以好得閒咁影左周圍o既天色,原來冇想像中咁黑的,不過都睇到小水水同小金金。拍左段片仔,大家可以感受下氣氛(包括舊督眼督鼻o既雲)
http://www.youtube.com/watch?v=UWfPZuvWHhI [遠目]
附加檔案

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 05 8月, 2008 10:57

真替你们可惜
我也拍了短片
19分钟
700MB [吐血2]
目视比拍照每多了
(自我安慰) [無辜畫圈圈]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 05 8月, 2008 21:53

趴地:

聽高興話你在之後兩日要打針食藥,現在好返未呀?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 06 8月, 2008 02:06

打針食藥? :shock: 保重保重.

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週三 06 8月, 2008 20:05

可以体会,当时一定是百感交集,脑袋一片空白。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 06 8月, 2008 21:42

bingsze 寫:趴地:

聽高興話你在之後兩日要打針食藥,現在好返未呀?
bingsze Sir
有心
你也有去南山?
剛剛到家,走走了花30幾小時才到家

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 06 8月, 2008 21:47

豆豸苗 寫:打針食藥? :shock: 保重保重.
係啊
打了3支吊針
再吃了2天藥
一行4人觀測回到新疆都拉肚子
我因為有發燒,所以要去醫院
也正因為這樣,這樣多天以來才遇到新疆的第一個維吾爾族的美女
她是一位白衣天使
打了5個小時吊針,幸好有她陪著聊天,
時間過得特快 (她們的工作很自由 [擦擦汗] )

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 06 8月, 2008 21:57

Tarepanda 寫:
係啊
打了3支吊針
再吃了2天藥
她是一位白衣天使
原來 Panda 別有用心, 其他好友還急著為他擔心!! :evil: :evil:
最後有與白衣美女交換了手機號碼沒有? :twisted: :twisted:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 06 8月, 2008 22:20

opa 寫:
Tarepanda 寫:
係啊
打了3支吊針
再吃了2天藥
她是一位白衣天使
原來 Panda 別有用心, 其他好友還急著為他擔心!! :evil: :evil:
最後有與白衣美女交換了手機號碼沒有? :twisted: :twisted:
真係唔好意思呀
手機號碼我沒要
要了QQ 號
還拍了一張相 [三八萌]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 06 8月, 2008 22:30

Tarepanda 寫:最後有與白衣美女交換了手機號碼沒有? :twisted: :twisted: 真係唔好意思呀
手機號碼我沒要
要了QQ 號
還拍了一張相 [三八萌]
果然是帥哥熊...每次外遊都有艷遇...

sbod

文章 sbod » 週三 06 8月, 2008 22:31

Envy so much...... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

回覆文章

回到「太陽觀測和攝影 Solar Observation & Photography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 31 位訪客