日全食 2008年8月1日

各類觀測太陽的儀器介紹及太陽攝影 Solarmax
Coronado PST
頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週三 06 8月, 2008 13:16

豆豸苗 寫:聽聞你地去左南山觀測站果晚都有野睇. 唔知你地有冇影星? :?
當晚黃昏開始起雲,間中一些天區會清一會,漸漸好似最清的地區都有薄雲,對焦對極都是一個個圈,有團友影左少少相。

去左那裡咁多日,估唔到只有日食前一晚才可痛快地觀星,CN有人話可能在台灣登陸了的颱風D濕氣去到那裡.......

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週三 06 8月, 2008 21:54

最後兩個animation,主要是展示太陽周圍的雲,那時真係心驚膽跳,這些雲使本來刺激2分鐘的全食變成刺激10分鐘,有團友話好似睇波咁,未到最一秒鐘都唔知結果。老實講,有一短段時間我都作了心理準備,作了最壞的打算。

叫完呢10多分鐘,真的很累。
附加檔案
scary clouds_L.gif
scary clouds_L.gif (4.36 MiB) 已瀏覽 19621 次

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 06 8月, 2008 22:04

精彩 + 緊張刺激!

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週三 06 8月, 2008 23:01

So good. It really re-cap my memory at the moment of totality.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 07 8月, 2008 02:27

Subaru 寫:
SY Lok 寫:
Subaru 寫:點解大導演重未有相post上來?
因為他們繼續上路, 暢遊新疆北部. :P
哈哈, 點都應該用3G或GPRS upload d重要時刻上來先啦.
玩了13日,剛剛才入門口。要睇相,都要等我攪下先。不過"蛇5"真係好勁,影色球層比D70出色好多。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週四 07 8月, 2008 12:43

Sky90+flattener+Canon EOS 40D
ISO: 100
Exposure: 1/15s, 1/30s, 1/50s, 1/80s, 1/125s, 1/200s, 1/320s
用photoshop的layer mask +radial blur處理

極度期待XR250 D大作
附加檔案
corona composite_v2.jpg
corona composite_v2.jpg (149.47 KiB) 已瀏覽 19423 次

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 07 8月, 2008 13:11

David 寫:
豆豸苗 寫:聽聞你地去左南山觀測站果晚都有野睇. 唔知你地有冇影星? :?
...
請問你們哪晚去南山?
據新疆同好說有帶sky90的人在南山出現過
原來是你們
我們3號晚去的
整體光害比葦子峽少點而已

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 07 8月, 2008 13:48

David 寫:Sky90+flattener+Canon EOS 40D
ISO: 100
Exposure: 1/15s, 1/30s, 1/50s, 1/80s, 1/125s, 1/200s, 1/320s
用photoshop的layer mask +radial blur處理

極度期待XR250 D大作
David兄,唔好笑我啦,我只是隨便拍拍吧了。加上我用鏡頭拍,有很多內返射,絕對沒有你sky90拍得好。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週四 07 8月, 2008 14:01

Tarepanda 寫:請問你們哪晚去南山?
據新疆同好說有帶sky90的人在南山出現過
原來是你們
我們3號晚去的
整體光害比葦子峽少點而已
我們27日晚在南山,早前發現彗星的高興老師剛在那兒,眼金金望住我支Sky 90,我想你提到的新疆同好應該是他了,佢在星期二的"國宴"重好主動地同我影相

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 07 8月, 2008 14:48

睇咁多張相, 最醜樣都算係呢張喇:clouds_ring_l.gif
[舉紅牌] [舉紅牌] [舉紅牌] [舉紅牌] [舉紅牌]

不過對焦未係最準, 呢一點就真係有點可惜, 使佢未能變成醜中之醜.

酸葡萄上 :P

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週四 07 8月, 2008 15:55

Wah!! 寫: 不過對焦未係最準, 呢一點就真係有點可惜
係 [我不依]

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 07 8月, 2008 16:01

我0係第二0的網見到有人影左0的葦子峽0既環境相.
原來果度都真係好險! 整體尤其近地平線0既雲比三塘湖其實便多.

等到雲散, 真 lucky 啊! 8)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 07 8月, 2008 17:05

David 寫:
Wah!! 寫: 不過對焦未係最準, 呢一點就真係有點可惜
係 [我不依]
我仲慘啦
不但對焦唔準
部300D連拍的速度仲慘過唔連拍
像死機一樣
結果~~~~~~~
[裝死]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 07 8月, 2008 17:06

豆豸苗 寫:我0係第二0的網見到有人影左0的葦子峽0既環境相.
原來果度都真係好險! 整體尤其近地平線0既雲比三塘湖其實便多.

等到雲散, 真 lucky 啊! 8)
我有預感會睇到~~~ [吃太飽] [爽]
所以都沒特別緊張
旁邊的同好就比較悲觀

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 07 8月, 2008 17:15

Tarepanda 寫: 部300D連拍的速度仲慘過唔連拍
像死機一樣
結果~~~~~~~
[裝死]
我掂過部 350D 後, 發覺 300D 真係慢好多... 估唔到爭一代爭咁遠. [烏鴉飛過]
所以呢0的趕時間0既情況都係唔好諗 300D 了. 你都係留返佢來影深空 / wide field 啦~ [好心情]

回覆文章

回到「太陽觀測和攝影 Solar Observation & Photography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客