An new observatory in shenzhen

自製和廠制天文台
回覆文章
PTS
夸克星

An new observatory in shenzhen

文章 PTS » 週四 09 6月, 2011 21:11

Located in the far eastern part of Shenzhen.

2 domes, one for a 40-cm solar teelscope, one for a 60-cm Cassegrain.

PTS
附加檔案

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 09 6月, 2011 21:51

已經完工架拿??

個 dome 外圍欄未用好似已經生晒繡咁? 唔係用不繡鋼做架咩? 外邊地台有晒漬好似好舊咁..

支六十公分鏡地台石屎冇批盪既? 就咁用紅毛泥倒成形狀就算? 仲有鏍絲半天吊咁用絲母頂住唔到牙底...座鏡坐唔到底中間攝住唔知乜材料既板狀物體..可能地台太唔平.....

電線都幾凌亂下..

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週四 09 6月, 2011 22:38

是否要經批准才可以前往參觀的?

台mount的外觀令人猜想它的主人或操作者是否懂得使用整台設備呢.
聽講這台鏡已經拍攝了一些天文相.

PTS
夸克星

文章 PTS » 週五 10 6月, 2011 09:02

opa 寫:已經完工架拿??

個 dome 外圍欄未用好似已經生晒繡咁? 唔係用不繡鋼做架咩? 外邊地台有晒漬好似好舊咁..

支六十公分鏡地台石屎冇批盪既? 就咁用紅毛泥倒成形狀就算? 仲有鏍絲半天吊咁用絲母頂住唔到牙底...座鏡坐唔到底中間攝住唔知乜材料既板狀物體..可能地台太唔平.....

電線都幾凌亂下..
Sorry I cannot answer these, though I agree with your observations. I was just a visitor.
I was indeed disappointed.

PTS

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 10 6月, 2011 09:50

opa 寫:已經完工架拿??

電線都幾凌亂下..
情況同我地參觀高美古差不多,個dome和欄杆都喺生銹,室內的溫度計竟然用膠紙貼在牆壁或金屬支架上,液態氮隨處放........... :(

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 10 6月, 2011 10:03

應該不是锈, 而是圍欄本身的設計.

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週五 10 6月, 2011 10:07

天文臺設在海邊是大有問題. 海水及鹽霧每天都腐蝕金屬表面, 沒孔不入. 旁邊的外圍欄已经鏽掉. 好快就入侵Doom內所有的部位. 不出一年半載就慘不忍倒. 唉! 咁搞法, 同燒銀子有咩分別? 你話點樣對國內D野有信心呢 [吐血1]

PTS
夸克星

文章 PTS » 週五 10 6月, 2011 10:18

syyuen168 寫:天文臺設在海邊是大有問題. 海水及鹽霧每天都腐蝕金屬表面, 沒孔不入. 旁邊的外圍欄已经鏽掉. 好快就入侵Doom內所有的部位. 不出一年半載就慘不忍倒. 唉! 咁搞法, 同燒銀子有咩分別? 你話點樣對國內D野有信心呢 [吐血1]
Thus I am worried about the $3 million Fourier spectrograph in the Solar observatory.

PTS

回覆文章

回到「天文台 Observatory」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客