徵:天台固定觀測點意見

自製和廠制天文台
頭像
kurt
紅巨星

徵:天台固定觀測點意見

文章 kurt » 週六 09 10月, 2010 20:03

如題

小弟剛搬到新居,有天台,但想不通如何利用,想徵求各有固定觀測點同好的高見,可以的話請post相

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 09 10月, 2010 20:15

租部份地方比我 , 做遙控天文台 ! :D

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週六 09 10月, 2010 20:19

anyone 寫:租部份地方比我 , 做遙控天文台 ! :D
唔洗錢,我出地方,鏡,相機,mount, 你出天文台 [萬年奸臣]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 09 10月, 2010 20:22

kurt 寫:
anyone 寫:租部份地方比我 , 做遙控天文台 ! :D
唔洗錢,我出地方,鏡,相機,mount, 你出天文台 [萬年奸臣]
冇問題 , 但我嘅鏡,相機,mount, 怕你用唔慣咁平嘅野喎 ! :mrgreen:

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週六 09 10月, 2010 20:25

anyone 寫:
kurt 寫:
冇問題 , 但我嘅鏡,相機,mount, 怕你用唔慣咁平嘅野喎 ! :mrgreen:
大家都係baby Q 有咩所謂 :lol: :lol:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 09 10月, 2010 20:34

kurt 寫:
anyone 寫:
kurt 寫:
大家都係baby Q 有咩所謂 :lol: :lol:
我支係 mini Q ( 60 仔 ) 而已 ! :D

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 09 10月, 2010 20:54

Kurt兄:可否透露你的新居在什麼位置?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 09 10月, 2010 23:54

Kurt 兄,
不要學我"有頭威,無尾陣." :P
不過以過往你的記錄, 應該很快就 work.
小小意見:
1. 你是否要 remote control?
2. 是否要 Dome or slide roof?
3. 是否要 fix 死 mount 在外面?
4. 接唔接受到裝備日曬雨淋?

我自己在香港就 RoboDome, 未work! (上次鏡神過來時仍放在地下. :oops: ) 而大陸就只做了石屎 pier, 然後將 NEQ6pro 長期 fix 死在外面. 用時才裝鏡. o.k. 播. 沒有問題! 冬季時就不拆望遠鏡啦! 最重要你接不接受? Neq6pro 都 O.K. 如果是 EM-200, 我就接受不到. 你自己細想一下. :wink:

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週日 10 10月, 2010 00:20

Eddy So 寫:Kurt兄:可否透露你的新居在什麼位置?
寒舍喺錦田

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週日 10 10月, 2010 00:30

funoooo 寫:Kurt 兄,
不要學我"有頭威,無尾陣." :P
不過以過往你的記錄, 應該很快就 work.
小小意見:
1. 你是否要 remote control?
2. 是否要 Dome or slide roof?
3. 是否要 fix 死 mount 在外面?
4. 接唔接受到裝備日曬雨淋?

我自己在香港就 RoboDome, 未work! (上次鏡神過來時仍放在地下. :oops: ) 而大陸就只做了石屎 pier, 然後將 NEQ6pro 長期 fix 死在外面. 用時才裝鏡. o.k. 播. 沒有問題! 冬季時就不拆望遠鏡啦! 最重要你接不接受? Neq6pro 都 O.K. 如果是 EM-200, 我就接受不到. 你自己細想一下. :wink:
其實我係想有個固定地方,唔洗set野,開電腦就影得
所以我應該會選開頂設計(不是roll-off)
今日已經問過下d組合屋公司,但未找到一間識整
又唔想花費咁多去訂roll-off
唉!頭都大

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 10 10月, 2010 00:40

"遙控" 是否必要的? :roll: :roll: :roll:
若非必要, 相信很多東西都可以大大簡化.

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週日 10 10月, 2010 00:50

kurt 寫:
Eddy So 寫:Kurt兄:可否透露你的新居在什麼位置?
寒舍喺錦田
錦田應該算是元朗區觀星的好地方了。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 10 10月, 2010 00:59

Eddy So 寫:錦田應該算是元朗區觀星的好地方了。
錦田應該算是香港觀星的好地方, 因為晴天的機會比其他區都高 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kurt 係邊個位置呢? 可能我用雙筒可以見到你 :lol: :lol: :lol:

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週日 10 10月, 2010 01:13

Wah!! 寫:
Eddy So 寫:錦田應該算是元朗區觀星的好地方了。
錦田應該算是香港觀星的好地方, 因為晴天的機會比其他區都高 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kurt 係邊個位置呢? 可能我用雙筒可以見到你 :lol: :lol: :lol:
我喺軍營正門對面,天台隔住條河有支大光燈
要去同佢傾傾先得

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週日 10 10月, 2010 01:16

Wah!! 寫:"遙控" 是否必要的? :roll: :roll: :roll:
若非必要, 相信很多東西都可以大大簡化.
不用遙控,但求有瓦姐頭

回覆文章

回到「天文台 Observatory」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客