OPA 天文臺參觀遊記

自製和廠制天文台
頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 18 8月, 2009 20:21

SunnyWong 寫:前輩, 呢一類的"小 dome dome" 結構上能否擋上強風?? 我有想過安裝在一個30層樓以上的大廈天台上, 不過又怕一個颱風一吹.... 就四分五裂 屍橫遍野..
唔敢包.. 穩唔穩陣同安裝步驟有關係...一陣我話好安全如果你果套野飛左落街撞到人要我負責點算.... :?

我祗知道自己果套裝左三年, 暫時冇事....
最後由 opa 於 週二 18 8月, 2009 20:27 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 18 8月, 2009 20:23

SunnyWong 寫:前輩, 呢一類的"小 dome dome" 結構上能否擋上強風?? 我有想過安裝在一個30層樓以上的大廈天台上, 不過又怕一個颱風一吹.... 就四分五裂 屍橫遍野..
30層樓, 有沒有可能. 你可以在自己大廈上起天文台, 應該沒有可能.

頭像
SunnyWong
紅巨星

文章 SunnyWong » 週二 18 8月, 2009 20:37

funoooo 寫:
30層樓, 有沒有可能. 你可以在自己大廈上起天文台, 應該沒有可能.
做就問題不大, 只是一個合唔合法問題. 如果起得穩固, 又不是太大過, 最多是被屋宇署落僭建令S24, 不過如果你唔打升算賣, 又唔會引起即時危險, 一般問題都不大的.

頭像
SunnyWong
紅巨星

文章 SunnyWong » 週二 18 8月, 2009 20:41

opa 寫:
唔敢包.. 穩唔穩陣同安裝步驟有關係...一陣我話好安全如果你果套野飛左落街撞到人要我負責點算.... :?

我祗知道自己果套裝左三年, 暫時冇事....
放心, 我也明白前輩的意思, 我只是考慮有咩方案可以FOR將來建立一個自己的小王國.

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週三 19 8月, 2009 09:18

opa 寫:
SunnyWong 寫:唔知單是個天文台, 建築成本要多少呢?
個 6 呎 dome 連 motors, DDW control, 釘箱費等大約 USD 8000, 另加 local pickup and shipping cost to Hong Kong.
大王,你報價係咪少咗個mount呀﹗
我唔識架,不過人哋話個mount都十幾皮喎 [冷吱吱]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 19 8月, 2009 09:35

Passerby-B 寫:
opa 寫:
SunnyWong 寫:唔知單是個天文台, 建築成本要多少呢?
個 6 呎 dome 連 motors, DDW control, 釘箱費等大約 USD 8000, 另加 local pickup and shipping cost to Hong Kong.
大王,你報價係咪少咗個mount呀﹗
我唔識架,不過人哋話個mount都十幾皮喎 [冷吱吱]
人地問建築成本, 冇問設備開支喎....

頭像
SunnyWong
紅巨星

文章 SunnyWong » 週三 19 8月, 2009 10:56

唔知香港有幾多同好都有好似前輩的的小型天文台設備呢??

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 19 8月, 2009 11:12

SunnyWong 寫:唔知香港有幾多同好都有好似前輩的的小型天文台設備呢??
You can find some here: 8)
http://www.hkastroforum.net/viewforum.php?f=27

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週四 10 9月, 2009 15:21

路过到此一游,个dome几正,放系高处,几有头脑 8)

回覆文章

回到「天文台 Observatory」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客