想買尋星鏡,巨眼有咩選擇

treewiz
星際雲

想買尋星鏡,巨眼有咩選擇

文章 treewiz » 週四 10 9月, 2009 10:26

鐘先生,

本人想買300mm尋星鏡,用作配合LVI Smartguider camera autoguiding用,請問有咩選擇

林先生

頭像
starship
紅巨星
聯繫:

文章 starship » 週六 12 9月, 2009 10:45

Meade 8x50 finder 可以嗎? $220 不含bracket及quick release
你說300mm是指焦距吧!
附加檔案

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 12 9月, 2009 11:10

我估佢係想買一支300mm有1.25"接口的鏡仔, 用來加LVI做auto guide.

treewiz
星際雲

文章 treewiz » 週一 14 9月, 2009 16:40

唔使估,直頭係呀

quote="Wah!!"]我估佢係想買一支300mm有1.25"接口的鏡仔, 用來加LVI做auto guide.[/quote]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 14 9月, 2009 17:32

你不如買支borg 45 /60做guider ,彈性大好多。
用 finder加LVI連對焦都唔易做。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 14 9月, 2009 20:22

noodle 寫:你不如買支borg 45 /60做guider ,彈性大好多。
唔友60支幾多錢呢?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 14 9月, 2009 20:28

Tarepanda 寫:
noodle 寫:你不如買支borg 45 /60做guider ,彈性大好多。
唔友60支幾多錢呢?
想買二手 Borg 45ED 可以搵我...遲少少我都打算登出黎..

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 14 9月, 2009 20:37

opa 寫:
唔友60支幾多錢呢?
想買二手 Borg 45ED 可以搵我...遲少少我都打算登出黎..
我打算用Q5來GUIDE星架
45ED會唔會比較適合SG4 OR LV1來GUDIE?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 14 9月, 2009 20:40

opa 寫:
唔友60支幾多錢呢?
最好可以搵到一支 Vixen 60s... 正!!

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 14 9月, 2009 20:41

opa 寫:
opa 寫:
唔友60支幾多錢呢?
完全同意呀
但就係一直都唔見有人放羅
有的人仲KEEP住兩支60S [吐血2]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 14 9月, 2009 21:43

opa 寫:
opa 寫:
唔友60支幾多錢呢?
完全同意呀
我仲有一支日本 60s 款(420mm), 但係冇微調既 guide scope, 好好新, 幾年前通過鐘先生去誠報社訂既, 有興趣又可以傾下. :)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 14 9月, 2009 21:54

Tarepanda 寫: 完全同意呀
一定唔係講我,因為我唔止得2枝咁少。 :oops:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 14 9月, 2009 21:57

opa 寫:
opa 寫:
opa 寫:
唔友60支幾多錢呢?
完全同意呀
我仲有一支日本 60s 款(420mm), 但係冇微調既 guide scope, 好好新, 幾年前通過鐘先生去誠報社訂既, 有興趣又可以傾下. :)
大王, 最近發生什麼事 ? 樣樣都賣? 想買什麼新毒物

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 14 9月, 2009 22:01

XR250 寫:
Tarepanda 寫: 完全同意呀
一定唔係講我,因為我唔止得2枝咁少。 :oops:
[冷汗直流] [冷汗直流] [冷汗直流]
導演, 為何有這麼多支? 真的好好用嗎?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 14 9月, 2009 22:09

funoooo 寫:
opa 寫:
opa 寫:
opa 寫:
唔友60支幾多錢呢?
完全同意呀
大王, 最近發生什麼事 ? 樣樣都賣? 想買什麼新毒物
仲有 d Vixen 三腳柱, 未用過架.... 可能都岩你用!

回覆文章

回到「巨眼儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客