平有平玩好介紹: 高質入門級折射鏡

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週二 05 7月, 2011 14:49

bbloveaya 寫:
BossKwan 寫:又有好介紹:S90
90mm口徑短焦折射,焦距 500mm
* 鏡罩可伸縮,夠短,非常便攜﹝見圖﹞
* 做工靚,全 CNC 加工,雖是普消鏡頭,但成像非常漂亮
* 鏡筒內植絨毛,比用黑啞漆有更高反差
* 光圈大及廣角,觀景觀星拍攝多功能
* 雙速 2吋 接口調焦座,可適用更多配件
* Price: Less than $2,000-
圖檔
請問關老闆, 支鏡大約幾重呢 ?
約少於 3kg,準確重量稍後列出.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 05 7月, 2011 15:07

有細一級的嗎? :D

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週二 05 7月, 2011 15:23

bingsze 寫:有細一級的嗎? :D
是否8cm ? 80沒有相同設計,S-80鏡筒比較長,沒有S90 那麼骨子兼有10:1 調焦. :)

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 05 7月, 2011 15:37

其實我想買支鏡仔給tp-1用,但看來我都是要買鏡頭了,如果其他師兄師姊有好介紹,請多多指教, :D

kai
白矮星

文章 kai » 週三 06 7月, 2011 08:09

bingsze 寫:其實我想買支鏡仔給tp-1用,但看來我都是要買鏡頭了,如果其他師兄師姊有好介紹,請多多指教, :D
關老闆 或者有其他80/400 既咪可以比你個Tp-1用.......

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週三 06 7月, 2011 10:48

kai 寫:
bingsze 寫:其實我想買支鏡仔給tp-1用,但看來我都是要買鏡頭了,如果其他師兄師姊有好介紹,請多多指教, :D
關老闆 或者有其他80/400 既咪可以比你個Tp-1用.......
我用緊支SR-70ED, 或者可勉強給TP-1用 :)

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 06 7月, 2011 11:28

Steve 寫:
kai 寫:
請問效果如何?有冇相睇? :D

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週三 06 7月, 2011 12:31

bingsze 寫:
Steve 寫:
kai 寫:
請問效果如何?有冇相睇? :D
小弟技遜一籌 :lol: ,試過用技鏡影過M31同M42 :wink:

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... sc&start=0

(page2)

我都有TP-1, 但未試過一齊用, BALANCE方面要諗諗辦法 :)

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週三 06 7月, 2011 18:11

bingsze sir, 我認為買枝 廣角-200mm ﹝或一枝靚定焦200﹞較為實用於TP1. :)

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週三 06 7月, 2011 18:25

bbloveaya 寫:請問關老闆, 支鏡大約幾重呢 ?
Update:

S90 連tube-rings, Dovetail-plate 只重 2.3kg

圖檔

回覆文章

回到「日昇儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客