支鏡發"毛"

金蛇郎君
超新星

文章 金蛇郎君 » 週四 29 10月, 2009 08:10

sptfung 寫:
Subaru 寫:
金蛇郎君 寫:
Subaru 寫:
金蛇郎君 寫:嗰支鏡都冇見天差不多廿年; 有"細路"見到支鏡話要睇吓,點知發哂....
有冇啲快,簡便啲清洗方法可比佢睇吓.....月光? 而家睇個image都sharp,但朦朦哋.

另外,仲有一個問題如下:
我有一塊6吋 f/10 & 5吋 f/5 自製反射,個鏡面鍍鋁已"霞氣"得好緊要,係唔係冇得救? 它們放在幸福牌朱古力鐵盒內都有十幾年.

我唔係前輩,不過嗰個年代/或更早的人可以在浦台島觀測到麥哲倫雲, 人眼見到(分析)昴星團十一粒...我係咁比佢哋嚇大.
咦, 6" f/10? 師兄係唔係在西環名校畢業的?
我不是讀香皂大學. 但唔知師兄你見過細佬我嗎?我都跟過關生去水口學過吓嘢. 但而家搵戒指星雲我都"問問地".

個blog都勁,找到好多info.
西環名校多的是, 我指的是在第三街的一所名校.
我間中學喎 :shock:
hi.你好! 我做過天文學會會長........

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 29 10月, 2009 22:05

金蛇郎君 寫:
Subaru 寫:
金蛇郎君 寫:
Subaru 寫:
金蛇郎君 寫:嗰支鏡都冇見天差不多廿年; 有"細路"見到支鏡話要睇吓,點知發哂....
有冇啲快,簡便啲清洗方法可比佢睇吓.....月光? 而家睇個image都sharp,但朦朦哋.

另外,仲有一個問題如下:
我有一塊6吋 f/10 & 5吋 f/5 自製反射,個鏡面鍍鋁已"霞氣"得好緊要,係唔係冇得救? 它們放在幸福牌朱古力鐵盒內都有十幾年.

我唔係前輩,不過嗰個年代/或更早的人可以在浦台島觀測到麥哲倫雲, 人眼見到(分析)昴星團十一粒...我係咁比佢哋嚇大.
咦, 6" f/10? 師兄係唔係在西環名校畢業的?
我不是讀香皂大學. 但唔知師兄你見過細佬我嗎?我都跟過關生去水口學過吓嘢. 但而家搵戒指星雲我都"問問地".

個blog都勁,找到好多info.
西環名校多的是, 我指的是在第三街的一所名校.
冇错.不過名校就有啲那個. sabaru;你係唔係識我? 我有個好好既friend嗰陣一齊觀星,整鏡.之後冇聯絡至今.
哈哈, 見: http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=6909

金蛇郎君
超新星

文章 金蛇郎君 » 週五 03 6月, 2011 20:59

thank you, subaru;1986同學個list都有,真係佩服! 鄭家輝,趙根叔.....我仲記得蔡sir支16吋反射.我都係個list度.但我支鏡仍然發毛!

回覆文章

回到「日昇儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客