110mm refractor ed little report

頭像
bingsze
夸克星

110mm refractor ed little report

文章 bingsze » 週四 18 6月, 2009 09:07

昨晚多謝鏡神,也要多謝anyone,

我們一起在ptc試了我的新玩具,在關生那邊買的一支 110ed,

我唔係好知in-focus and out focus 的講法是否絕對,但就

我的目視結果而然,我覺得當晚這鏡的表現是物超所值的,m7

的細星很亮很結實,土星只看到一百倍,可惜!

當晚鏡神都冇帶佢那些細mm的目鏡(在學校),

不能將放大倍數去到極限,但目鏡都是大陸數百元的廣角鏡,

而且只是在ptc,當然,昨晚的天空真的很不錯!但一支七千元有找

的orion貼牌,算是十分低玩的選擇,

而且,就我身邊的朋友,已經有兩個話會買一支玩下,他們都是

和我一起上過去關生到的,唔通o個到有降頭?!

還有,這個系列還有102mm的新鏡會返,我就建議關老闆110mm起碼來多三五支,

70mm也好賣,可以給我們試下就更好! :D

我們還要測試多一次,會測試更高倍數的物件,也會測試月球,看看它的色差有多大,希望唔好咁大啦!

因為,好希望大陸能做出一些抵玩的好鏡,這不單是香港的天文人的好消息,也是會世界的好消息,

因為,只有平,天文才會得以推廣,引用鏡神形用這支鏡,是用一個
學生的一個月暑期工的價錢能買,哈哈,當然他沒有說其他配件啦!

但無論如何,真的希望這家廠能保持水準,這樣,大家就有福了! :D

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 18 6月, 2009 09:58

Thanks for the little report. Looks like you got a toy which has lots of added values with the tag price.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 10:40

估唔到 Bingsze 都買毒件。(你算是最忍得那一批。 :shock: )

$7000 有找 100ED 鏡真是超值。有可能此鏡大陸做吧。(如果我沒有記錯,Orion 是大陸信達生產。有錯就請各兄弟改正。) 等你出一份詳細報告。

其實我都有想過天文推廣問題。雖然 100ED 都算平,但對一般學生仍然很貴。(富貴學生另計) 反而我會支持 Wong sir Maxvision 那些大衆價貨。我時常都覺得天文是貴有貴玩,平有平玩。 Maxvision 貨絕對不差,對學生是超值。(不是幫 Wongsir 賣廣告,我同 Maxvison 及 Wongsir 没有任何關係。) 就算一支普通 4" 折射(不是ED) 或 4" 折反射都是講緊千至二千元。當然大家不能要求和 ED 鏡比,但對一個初學者已開心到飛起。我都有想過引入 starclub 4" 折反射鏡賣及幫助天文推廣,但我不是有長久貨源。暫時放棄。

給一個建議 Wongsir, 可否有天文鏡租借服務。我相信全港很多學校都有天文望遠鏡,但未必應付到學生需要。(有D學生霸著來用)如果有租借服務,他們就能少量自己能負擔金錢,而真真正正有機會用到望遠镜去觀察這宇宙。當然未必賺到錢,但對學界天文推廣有一定幫助。其實我都想搞,但未有貨源及時間。看看將來如何?有機會我都想搞下。

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週四 18 6月, 2009 10:55

It is not 100ED, but 110ED for below $7000! [想入非非]

頭像
jj12667
中子星

Re: 110mm refractor ed little report

文章 jj12667 » 週四 18 6月, 2009 11:24

bingsze 寫:昨晚多謝鏡神,也要多謝anyone,

我們一起在ptc試了我的新玩具,在關生那邊買的一支 110ed,

我唔係好知in-focus and out focus 的講法是否絕對,但就

我的目視結果而然,我覺得當晚這鏡的表現是物超所值的,m7

的細星很亮很結實,土星只看到一百倍,可惜!

當晚鏡神都冇帶佢那些細mm的目鏡(在學校),

不能將放大倍數去到極限,但目鏡都是大陸數百元的廣角鏡,

而且只是在ptc,當然,昨晚的天空真的很不錯!但一支七千元有找

的orion貼牌,算是十分低玩的選擇,

而且,就我身邊的朋友,已經有兩個話會買一支玩下,他們都是

和我一起上過去關生到的,唔通o個到有降頭?!

還有,這個系列還有102mm的新鏡會返,我就建議關老闆110mm起碼來多三五支,

70mm也好賣,可以給我們試下就更好! :D

我們還要測試多一次,會測試更高倍數的物件,也會測試月球,看看它的色差有多大,希望唔好咁大啦!

因為,好希望大陸能做出一些抵玩的好鏡,這不單是香港的天文人的好消息,也是會世界的好消息,

因為,只有平,天文才會得以推廣,引用鏡神形用這支鏡,是用一個
學生的一個月暑期工的價錢能買,哈哈,當然他沒有說其他配件啦!

但無論如何,真的希望這家廠能保持水準,這樣,大家就有福了! :D
"物超所值",咁即係话比x社长支降價特别版120ed更超值啦;真係超超超性价比高喎!唉,如果唔係周公call我,又唔係无車,加上......真係琴晚要浦PTC呀!唉...唉....唉!

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 18 6月, 2009 11:38

funoooo 寫:估唔到 Bingsze 都買毒件。(你算是最忍得那一批。 :shock: )

$7000 有找 100ED 鏡真是超值。有可能此鏡大陸做吧。(如果我沒有記錯,Orion 是大陸信達生產。有錯就請各兄弟改正。) 等你出一份詳細報告。

其實我都有想過天文推廣問題。雖然 100ED 都算平,但對一般學生仍然很貴。(富貴學生另計) 反而我會支持 Wong sir Maxvision 那些大衆價貨。我時常都覺得天文是貴有貴玩,平有平玩。 Maxvision 貨絕對不差,對學生是超值。(不是幫 Wongsir 賣廣告,我同 Maxvison 及 Wongsir 没有任何關係。) 就算一支普通 4" 折射(不是ED) 或 4" 折反射都是講緊千至二千元。當然大家不能要求和 ED 鏡比,但對一個初學者已開心到飛起。我都有想過引入 starclub 4" 折反射鏡賣及幫助天文推廣,但我不是有長久貨源。暫時放棄。

給一個建議 Wongsir, 可否有天文鏡租借服務。我相信全港很多學校都有天文望遠鏡,但未必應付到學生需要。(有D學生霸著來用)如果有租借服務,他們就能少量自己能負擔金錢,而真真正正有機會用到望遠镜去觀察這宇宙。當然未必賺到錢,但對學界天文推廣有一定幫助。其實我都想搞,但未有貨源及時間。看看將來如何?有機會我都想搞下。
I do not think Synta is the factory producing the scopes. Synta only produces the brand of Skywatchers in China and maybe some Celestron products. To me, Skywatcher is no different than Maxivision in brand positioning and quality but higher in price. For a triplet 4 inches refractor, I buy from Takahashi. For a double 4 inches refractor, I buy this one from Boss Kwan. End of the story. [茶] [害羞扭扭]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 18 6月, 2009 11:42

"物超所值",咁即係话比x社长支降價特别版120ed更超值啦;真係超超超性价比高喎!唉,如果唔係周公call我,又唔係无車,加上......真係琴晚要浦PTC呀!唉...唉....唉!

唔識答你,最好有日有大衛一起,看看我的鏡差人有幾多,咁就可以清楚

一點計算性價比,但有人喜歡靚野,就唔會睇性價比而已,就例如,一支普通四吋折射鏡的價錢是ed鏡的四分一至十分一,咁唔通支ed鏡真係可以靚個一支普通的四至十倍?

所以,我估要恆量的還有幾個重要因素,例如;買家疊水乎,有幾發燒,和是否一個購物狂!哈哈! :D

最近我們好像有些朋友就合乎這些條件了! :D

你認為是嗎?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 11:52

bingsze 寫:"物超所值",咁即係话比x社长支降價特别版120ed更超值啦;真係超超超性价比高喎!唉,如果唔係周公call我,又唔係无車,加上......真係琴晚要浦PTC呀!唉...唉....唉!

唔識答你,最好有日有大衛一起,看看我的鏡差人有幾多,咁就可以清楚

一點計算性價比,但有人喜歡靚野,就唔會睇性價比而已,就例如,一支普通四吋折射鏡的價錢是ed鏡的四分一至十分一,咁唔通支ed鏡真係可以靚個一支普通的四至十倍?

所以,我估要恆量的還有幾個重要因素,例如;買家疊水乎,有幾發燒,和是否一個購物狂!哈哈! :D

你認為是嗎?
x社长支降價特别版120ed - 好似要$13,800.00 那裹超值!不明 [挖鼻孔]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 18 6月, 2009 11:57

其實好睇有幾接近支taka囉,但如果是雙枚玉,色差點都走唔到掛?

其實,我只是希望鏡可以越做越平,個市場增大,望此而已! :D

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 18 6月, 2009 11:58

funoooo 寫:
bingsze 寫:"物超所值",咁即係话比x社长支降價特别版120ed更超值啦;真係超超超性价比高喎!唉,如果唔係周公call我,又唔係无車,加上......真係琴晚要浦PTC呀!唉...唉....唉!

你認為是嗎?
x社长支降價特别版120ed - 好似要$13,800.00 那裹超值!不明 [挖鼻孔]
HKD13,800買Sky Wactcher 不如加多幾千銀買支TAS-102, ultimately the best of all for life time use.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 12:02

syyuen168 寫:
funoooo 寫:估唔到 Bingsze 都買毒件。(你算是最忍得那一批。 :shock: )

I do not think Synta is the factory producing the scopes. Synta only produces the brand of Skywatchers in China and maybe some Celestron products. To me, Skywatcher is no different than Maxivision in brand positioning and quality but higher in price. For a triplet 4 inches refractor, I buy from Takahashi. For a double 4 inches refractor, I buy this one from Boss Kwan. End of the story. [茶] [害羞扭扭]
是嗎?但我知 Orion 目鏡有一系列一定是信達做。其他就不確認。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 18 6月, 2009 12:10

funoooo 寫:

是嗎?但我知 Orion 目鏡有一系列一定是信達做。其他就不確認。
My dear friend, Orion is a big trader in the US. This company sources a large varieties of astronomy stuffs. So, there are lots of vendors who produce OEM for Orion. Maybe, the EP is produced by Synta. [害羞扭扭] [微笑]

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 12:10

funoooo 寫:

你認為是嗎?
HKD13,800買Sky Wactcher 不如加多幾千銀買支TAS-102, ultimately the best of all for life time use.
兄弟,見人見智啦! [鬼點子] 不用太執着

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 18 6月, 2009 12:15

funoooo 寫:
funoooo 寫:

你認為是嗎?
兄弟,見人見智啦! [鬼點子] 不用太執着
My dear friend, I only speak for me. A small customer voice from the market. [害羞扭扭] [完美計劃]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 18 6月, 2009 12:20

我昨晚都有幸親睹呢支 110 ED 鏡,一個字,正!

回覆文章

回到「日昇儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客