新手想買部機~

cwhbrown711
星際雲

新手想買部機~

文章 cwhbrown711 » 週一 27 8月, 2007 00:55

我係一個學生黎,本身都有睇開星,
不過最近又學理玩影相, 想買一部平平地既DSLR
順便可以影下星咁
唔知大家有冇d咩好介紹,邊d機款會經濟得黎又合適影星

另外, 我本身有一支反射鏡....
唔知係咪可以買d eyepiece/轉接環
可以等部相機係支鏡度影?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 27 8月, 2007 01:05

如果用在天文攝影,我覺得Canon比Nikon好少少。平平地,可以考慮350D或400D。

DSLR接望遠鏡,只要再買多一個1.25"轉T-mount adapter,以及一個Canon EFS T-ring就可以。因為唔知你用什麼返射鏡,可能你枝鏡個focusor可以直駁Canon EFS T-ring???? 咁就唔洗買1.25"轉T-mount adapter。

你已經睇開星,入門資料我也不多說了。

sbod

文章 sbod » 週一 27 8月, 2007 01:13

Are you brand specific? Canon or Nikon? :roll:

400D Body are very cheap now...... $3880

I am using it now...... so far so good.

係noise比較明顯...... 無預期中咁低......

400D + 18 - 55

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

400D + 50/1.8
圖檔

圖檔

sbod

文章 sbod » 週一 27 8月, 2007 01:19

By the way, what is your budget? :roll: :twisted:
最後由 sbod 於 週二 28 8月, 2007 01:00 編輯,總共編輯了 1 次。

jeffc8
主序星

文章 jeffc8 » 週一 27 8月, 2007 09:44

sbod 寫:By the way, what is your budget? :roll: :twisted:
個小白好可憐

sbod

文章 sbod » 週一 27 8月, 2007 11:25

jeffc8 寫:
sbod 寫:By the way, what is your budget? :roll: :twisted:
個小白好可憐
不是小白來的. 似乎是EF400mm f/2.8L IS USM

小白 EF70-200mm f/2.8L USM
圖檔

EF400mm f/2.8L IS USM
圖檔

sbod

文章 sbod » 週一 27 8月, 2007 11:28

cwhbrown711
星際雲

文章 cwhbrown711 » 週一 27 8月, 2007 16:42

樓上支EF400mm f/2.8L IS USM 同小白好慘....

我就冇咁多錢買佢地住@.@
我打算都係5-6千蚊lee 個range...
冇詬邊個brand既,
好似cannon 350d同400d都不錯wor....
搵日去睇睇
1.25"轉T-mount adapter會係d咩地方買平?
一般賣攝影器材個d係咪應該都有?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 27 8月, 2007 16:51

天文望遠鏡用的配件,一般賣攝影器材都無得賣。

這些配件,可以去香港各大天文儀器供應商買到。你睇開星應該知邊幾間啦, 我亦唔多講。佢地價錢都差不多,分別不會很大。太空館都有得賣,不過貴少少。

cwhbrown711
星際雲

文章 cwhbrown711 » 週一 27 8月, 2007 18:25

(應該去另外個區問=.=)

其實都想去日昇睇下新野好耐@.@
不過8月之後關老闆都失左蹤......

不過其他天文儀器既然都買到就去睇下啦?
2個adapter一般應該幾錢左右?

cwhbrown711
星際雲

文章 cwhbrown711 » 週一 27 8月, 2007 19:09

另外想問過唔知係咪好白痴既問題@.@
有冇d adapter係可以連bi-log都影到?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 27 8月, 2007 19:24

cwhbrown711 寫:另外想問過唔知係咪好白痴既問題@.@
你是不是指 binocular?
可以搵0的駁目鏡的 adaptor: 一邊用三顆縲絲上住雙筒的目鏡, 一邊駁住 dc 仔.

cwhbrown711
星際雲

文章 cwhbrown711 » 週一 27 8月, 2007 19:58

豆豸苗 寫:
cwhbrown711 寫:另外想問過唔知係咪好白痴既問題@.@
你是不是指 binocular?
可以搵0的駁目鏡的 adaptor: 一邊用三顆縲絲上住雙筒的目鏡, 一邊駁住 dc 仔.
係...
未見過@.@
都唔識點用...
係邊度可以買到?
我個支係Niscope 15x70黎

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 27 8月, 2007 20:18

都唔係好離題,唔洗走去第二到問。

我用這個adapter比DC用。一邊夾住個eyepiece,另一邊裝DC。
http://www.williamoptics.com/accessorie ... atures.htm#

cwhbrown711
星際雲

文章 cwhbrown711 » 週二 28 8月, 2007 00:19

XR250 寫:都唔係好離題,唔洗走去第二到問。

我用這個adapter比DC用。一邊夾住個eyepiece,另一邊裝DC。
http://www.williamoptics.com/accessorie ... atures.htm#
lee 間野係咪接受oversea 訂???
lee個adaptero岩我部dc wor :roll:
你個陣幾$?

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客