天文拍攝圖像問題

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

天文拍攝圖像問題

文章 DTS-ES » 週一 25 6月, 2007 01:18

以下兩圖拉level拉曲線得出的景像,還不如各師兄來得好。
我處理的圖有否出錯,指教小弟圖像處理的要決和方法。
圖檔
圖1
圖檔
圖2
圖檔
原圖

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 25 6月, 2007 01:28

curve及level能夠做的,你都已經做了。

ISO200 f3.5 30sec
明顯係曝光時間唔夠,如何拉curve及level都無用。

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週一 25 6月, 2007 01:40

XR250 寫:curve及level能夠做的,你都已經做了。

ISO200 f3.5 30sec
明顯係曝光時間唔夠,如何拉curve及level都無用。
無追星用赤道儀,在三腳架30秒拍攝是極限嗎?

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週一 25 6月, 2007 02:33

If you're really interested in astro image shooting, here's lot's of images with set up of gears' information which can help you better understanding how to start it, it takes time but a must for all starters.
http://www.hkastroforum.net/viewforum.php?f=7

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 26 6月, 2007 02:09

圖檔
半夜拍的

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 26 6月, 2007 02:14

KingArthur 寫:If you're really interested in astro image shooting, here's lot's of images with set up of gears' information which can help you better understanding how to start it, it takes time but a must for all starters.
http://www.hkastroforum.net/viewforum.php?f=7
有看過,行星和深空天體,我的裝備絕對不合格。
有興趣但可惜裝備不足,而且入裝備無從入手。
令人卻步 :?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 26 6月, 2007 09:38

DTS-ES 寫:有看過,行星和深空天體,我的裝備絕對不合格。
個個一開始都係咁架啦,你遇到的問題,這裏所有人都遇過。

純粹講儀器,你應該興幸唔係十幾二十年前接觸天文。 以前無internet,無得上網問人,一個月去一次camp才遇到其他天文同好。 而且又無國產望遠鏡及赤道儀,以前買一枝3吋折射鏡及赤道儀,可能要1-2個月人工,而且要等半年先有貨。

你話你現在才開始接觸天文係幾咁容量幾咁幸福呢! :wink:

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 26 6月, 2007 22:26

XR250 寫:
DTS-ES 寫:有看過,行星和深空天體,我的裝備絕對不合格。
個個一開始都係咁架啦,你遇到的問題,這裏所有人都遇過。

純粹講儀器,你應該興幸唔係十幾二十年前接觸天文。 以前無internet,無得上網問人,一個月去一次camp才遇到其他天文同好。 而且又無國產望遠鏡及赤道儀,以前買一枝3吋折射鏡及赤道儀,可能要1-2個月人工,而且要等半年先有貨。

你話你現在才開始接觸天文係幾咁容量幾咁幸福呢! :wink:
如果我用dslr 15-55mm鏡頭追星野,有追星赤道儀最低門檻幾多?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 26 6月, 2007 23:07

在我見過的赤道儀當中,國產的EQ4及EQ5都可以作為入門級的赤道儀。不過我的經驗係國產赤道儀大多唔可靠。

新買及唔好天時就好地地,一好天時就唔識行。

Patshek
主序星

文章 Patshek » 週二 26 6月, 2007 23:18

DTS-ES 寫:如果我用dslr 15-55mm鏡頭追星野,有追星赤道儀最低門檻幾多?
如果只係15-55mm
可以考慮自製barn-door mount
可追星約15分鐘, 成本$1xx
配多一個Ball head

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 26 6月, 2007 23:25

Patshek 寫:
DTS-ES 寫:如果我用dslr 15-55mm鏡頭追星野,有追星赤道儀最低門檻幾多?
如果只係15-55mm
可以考慮自製barn-door mount
可追星約15分鐘, 成本$1xx
配多一個Ball head
DIY野唔多撓

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 26 6月, 2007 23:26

一千幾百買國產.

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 26 6月, 2007 23:27

XR250 寫:在我見過的赤道儀當中,國產的EQ4及EQ5都可以作為入門級的赤道儀。不過我的經驗係國產赤道儀大多唔可靠。

新買及唔好天時就好地地,一好天時就唔識行。
鴨記有嗎?

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 27 6月, 2007 12:47

You can go and join the local star parties where lots of astro gears of different models can be seen, better know their performance more before deciding what to buy.

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週三 27 6月, 2007 19:44

Wah!! 寫:一千幾百買國產.
不如去關老闆到買, cg3加追星都係千幾蚊, 比國產好好多, 如果錢銀足夠可以考慮cg4

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客