新手想學天文攝影

hunter2005

新手想學天文攝影

文章 hunter2005 » 週四 29 6月, 2006 00:13

我現有攝影器材如下Canon DSLR 5D,鏡頭70-200mm f2.8 L is及
100-400mmf3.5-5.6 L is,另有 Powershot Pro 1.請問以上那一部機較適合用來影天文攝影呢?又需要加什麼器材?
先謝謝各位前輩.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 29 6月, 2006 00:17

5D 應該會比 powershot 效果好.
鏡兩支鏡頭適合影的天體都應該不同, 我無經驗, 有請高手出來講幾句...

hunter2005

文章 hunter2005 » 週四 29 6月, 2006 00:28

多謝大師回應,請問要加多少倍數的望遠鏡呢?

dobs
夸克星

文章 dobs » 週四 29 6月, 2006 11:22

Please do not use Canon PowerShot dc to record the skies otherwise somebody will say in an expert tone, saying "it is impossible to take shots like this as the noise is too serious", "I really want to know why you do such thing?"...... 圖檔

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週四 29 6月, 2006 13:20

5D full frame, 無敵!! 至於用咩望遠鏡,係好睇你睇咩dso,你拎支200mm影都得...最緊要買個好mount先...

dobs
夸克星

Re: 新手想學天文攝影

文章 dobs » 週四 29 6月, 2006 13:42

hunter2005 寫:我現有攝影器材如下Canon DSLR 5D,鏡頭70-200mm f2.8 L is及
100-400mmf3.5-5.6 L is,另有 Powershot Pro 1.請問以上那一部機較適合用來影天文攝影呢?又需要加什麼器材?
先謝謝各位前輩.
你想影邊類天體???

hunter2005

文章 hunter2005 » 週四 29 6月, 2006 17:26

暫時祇是想影o下天空的星星囉,不過遲D想影深沉的外太空.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 29 6月, 2006 18:06

若要影星座, 以70mm那支鏡頭都可以了.
大一些的星座, 就要用更廣角的鏡頭.
反而不需要用上望遠鏡.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 29 6月, 2006 18:14

hunter2005 寫:暫時祇是想影o下天空的星星囉,不過遲D想影深沉的外太空.
由於光害及空氣污染,從前係最容易影的星座,今時今日已經變得最難影到。

萬丈高樓從地起,你可以先用普通腳架試下固定攝影,影幾秒的星座或幾十分鐘的星流跡。遲D有興趣,再買個赤道儀試下追蹤。

不過一般認真影星座,都唔會用zoom鏡。你用full frame的5D,找枝50mm F1.4/1.8,應該可以cover到大部份的星座。

再有興趣,可以去太空館參加天文攝影課程。
不過未學"走"之前,應該要先學"行",先要認識天上的星座,知自己影緊乜先,以及一些天文的基本知識。

hunter2005

文章 hunter2005 » 週四 29 6月, 2006 18:15

即是可以用24-105L is 了.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 29 6月, 2006 18:26

睇來你都有齊各種焦距的鏡頭喇!

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週四 29 6月, 2006 18:41

hunter2005 寫:暫時祇是想影o下天空的星星囉,不過遲D想影深沉的外太空.
"... 想影深沉的外太空", 係咪指深空天體呢 ? :roll: 如果係就唔深沉喇 ! 有彩藍, 有紫紅, 好美艷麗呀 ! :P

hunter2005

文章 hunter2005 » 週四 29 6月, 2006 19:02

因為我在國內一個網站內看見一幅用20DA影的外太空,七彩繽紛,非常漂亮,所以希望可以影到一樣的照片.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 29 6月, 2006 21:01

要影到靚野, 先要有適合的器材, 然後要有靚靚環境, 最後唔少得o既, 當然就係操作器材o既你要有充足的技巧啦!
做以上咁多野之前, 最好對天文, 以及天文攝影有初步的認識.
可以參考之前一d有用的文章:

http://www.hkastroforum.net/bbs/viewforum.php?f=13
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewforum.php?f=21
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewforum.php?f=16

dobs
夸克星

文章 dobs » 週四 29 6月, 2006 21:24

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客