新手第一次發問

EricL
星際雲

文章 EricL » 週三 11 9月, 2013 21:49

師兄們我想問下係咪有d追星儀可以用iphone去搖控架?
易唔易用?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 11 9月, 2013 23:03

EricL 寫:師兄們我想問下係咪有d追星儀可以用iphone去搖控架?
易唔易用?
有個Apps叫SkySafari plus (http://www.southernstars.com/products/skysafari/), 配合適當接線, 可以控製赤道儀移向某一天體(即GOTO)。

但不會自動導星(autoguiding)

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 11 9月, 2013 23:51

絕對贊同由淺入深,按部就班慢慢來,先練習好基本功(其實便攜攝星赤道儀補品不少,亦坑了不少人錢)再慢慢升級~

如果一開始就玩貴價東西,一來搞唔好,又無相熟星友指導的話,拍不出成績,好快就會被失敗打沈,辛辛苦苦買入既貴價器材就會擱置一邊鋪塵去了~

EricL
星際雲

文章 EricL » 週一 30 9月, 2013 16:35

明白晒

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 30 9月, 2013 16:42

wtyu21 寫:絕對贊同由淺入深,按部就班慢慢來,先練習好基本功(其實便攜攝星赤道儀補品不少,亦坑了不少人錢)再慢慢升級~

如果一開始就玩貴價東西,一來搞唔好,又無相熟星友指導的話,拍不出成績,好快就會被失敗打沈,辛辛苦苦買入既貴價器材就會擱置一邊鋪塵去了~
[壓力] XD 我先買C8 後買便攜添.

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客