DC影新月

回覆文章
raymond8378
原恆星

DC影新月

文章 raymond8378 » 週一 12 8月, 2013 01:03

想請教一下大家點影新月嫁? 下面張相係我用Olympus XZ-1所影嫁新月,好蒙、光暗對比又好似唔係太正確,係因為對焦問題還是DC是沒有辦法做得更加好?

時間: 11/8/2013 20:37
地點: 將軍澳
相機: Olympus XZ-1
對焦: AF
光圈: F2.5
ISO: 160
Zoom: X4
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 12 8月, 2013 12:07

AF 未必對焦得準. 如果有M mode 同live viewm, set focus之類,可以set focus 到無限遠, 再在live view mode 慢慢調焦.
快門可以set 快D, 對比會好少少.
不過, 始終解像唔高的話(相比大機),好難要求有好高的相片解像能力.
:o

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 12 8月, 2013 19:51

[Good Job] 以XZ-1而言(我也有一台),已經很好了。

raymond8378
原恆星

文章 raymond8378 » 週二 13 8月, 2013 00:46

今日試玩了唔同嫁快門和光圈設定,得出唔同嫁效果,希望唔好傷到大家眼睛 :roll:

相機都係Olympus XZ-1
地點: 沙田
對焦: MF + off AF補償燈 + 半按快門

我覺得以下設定組合好像比較好:

F2.5
1/400s
ISO: 250
Zoom: X4
最後由 raymond8378 於 週二 13 8月, 2013 01:08 編輯,總共編輯了 1 次。

raymond8378
原恆星

文章 raymond8378 » 週二 13 8月, 2013 00:52

littleming 寫:AF 未必對焦得準. 如果有M mode 同live viewm, set focus之類,可以set focus 到無限遠, 再在live view mode 慢慢調焦.
快門可以set 快D, 對比會好少少.
不過, 始終解像唔高的話(相比大機),好難要求有好高的相片解像能力.
:o
Eddy So 寫:[Good Job] 以XZ-1而言(我也有一台),已經很好了。
[跪拜禮]

raymond8378
原恆星

文章 raymond8378 » 週六 14 9月, 2013 22:50

多謝littleming & Eddy So的回覆,我又有問題想問,以下月亮做過處理,但係處理得唔多好,請問應該點執個月亮先會靚?

我只係好簡單用Paint.net把同個張相複製一次,然後疊加,再調整"Brightness / Contrast ...",最後人手Denoise,再由TIFF轉JPGE。

raymond8378
原恆星

文章 raymond8378 » 週日 15 9月, 2013 03:29

來多一張,慢快門下的月亮

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客