新手試貼..

回覆文章
victor036
超新星

新手試貼..

文章 victor036 » 週一 19 3月, 2012 00:51

岩岩拍既..得部相機同腳架..我想問係咪仲要做疊相果d程序??
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週一 19 3月, 2012 03:57

不一定要疊. 個人認為新手星野相,能清楚看見星座和星的顏色,就算很成功了.

這照片對焦不很準,建議縮小到50%左右. 然後減點天空的紅色,再把色彩飽和度提高一點. 就可以得到一張接近目視,但比目視更燦爛的星野相.

victor036
超新星

文章 victor036 » 週一 19 3月, 2012 09:47

原來係咁..多謝你解答..其實我都係番黎先知張相對焦唔準..因為對住個天不能對焦..於是我手動對到無限遠..但係我發現扭到盡果陣係會過左無限遠個標示..咁究竟係要扭到盡..定係岩岩好無限遠個標示?(呢張係岩岩無限遠個標示)

另外就係..其實相機係會影得出比肉眼睇到更多既星..問題係其實通常係想影出更多既星..定係盡量影出當時肉眼所見到環境?

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週一 19 3月, 2012 10:37

victor036 寫:原來係咁..多謝你解答..其實我都係番黎先知張相對焦唔準..因為對住個天不能對焦..於是我手動對到無限遠..但係我發現扭到盡果陣係會過左無限遠個標示..咁究竟係要扭到盡..定係岩岩好無限遠個標示?(呢張係岩岩無限遠個標示)

另外就係..其實相機係會影得出比肉眼睇到更多既星..問題係其實通常係想影出更多既星..定係盡量影出當時肉眼所見到環境?
你用的是有自動對焦功能的鏡吧? 一般是類鏡扭到盡的位係會過左無限遠的~~~ 如果想簡單d既...可以先用自動對焦對左地面上比較光的物件 (例如遠處的燈), 然後先轉會手動mode 影星 (小心不要改變己對焦的鏡頭)

仲有其他更準的地法....等高手解答吧.... 應該係用呢個: http://en.wikipedia.org/wiki/Bahtinov_mask

victor036
超新星

文章 victor036 » 週一 19 3月, 2012 11:04

ic~~咁我下次再去影果陣試下先~~

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 19 3月, 2012 18:22

[Good Job] 好開始!

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

Re: 新手試貼..

文章 littleming » 週五 01 2月, 2013 14:27

victor036 寫:岩岩拍既..得部相機同腳架..我想問係咪仲要做疊相果d程序??
未買C8 前, 我都只係拿住部G9 加普通腳架周街影星座,

其實連樓景一齊的星座相都幾得意.

http://blog.yahoo.com/littleminglai

(不是乜乜大作, 請勿見笑)

如果天氣好, ISO 100 M mode 10秒一張都夠曬.
影完後用PS 或其他執相軟件,執一下就ok.

:D

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客