CANON改左機之後影普通相點算?

回覆文章
dickyyeung
星際雲

CANON改左機之後影普通相點算?

文章 dickyyeung » 週三 19 1月, 2011 18:59

睇外國D網好似話要加塊叫CC1既FILTER
唔知邊到有得買呢塊FILTER?
定抑或有其他FILTER(方法)可以用MOD機影普通相?
咁如果係要預幾錢到??
同埋去邊到MOD機(CANON)最抵?
THXXXX :wink:

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 19 1月, 2011 19:28

改機後日常拍照前用白紙做"自定義白平衡"即可, 理論上色彩和未改機有分別, 但實際上分別不會好大, 我也分不出 :D

這張是改機後的40D拍的, 有冇發現問題?
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

dickyyeung
星際雲

文章 dickyyeung » 週三 19 1月, 2011 19:33

係就係睇唔出.....
但係要較白平衡會唔會好煩?
洗唔洗較好耐?
姐係較完白平衡洗唔洗再較? :?:

dickyyeung
星際雲

文章 dickyyeung » 週三 19 1月, 2011 19:37

其實我唔係好明..........
可以詳細點解釋嗎?? :cry:
THANKS YOUUUUU 8)

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 19 1月, 2011 19:52

dickyyeung 寫:係就係睇唔出.....
但係要較白平衡會唔會好煩?
洗唔洗較好耐?
姐係較完白平衡洗唔洗再較? :?:

較白平衡好簡單, 習慣後不用30秒, 方法可參考:
http://financenews.sina.com/digi/2009-0 ... 1915.shtml

較完白平衡後若光源有改變也要再做, 或者用RAW檔拍完再用軟件執, 後者更麻煩, 但點都好, 起碼部改機仲可用於日常拍照都冇乜所誯 :D

dickyyeung
星際雲

文章 dickyyeung » 週三 19 1月, 2011 20:01

睇核怕我都係要買左部MOD機先知點整 :P :oops:
BTW,大大知唔知邊到有得買CC1 FILTER同邊到有得MOD機?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 19 1月, 2011 20:56

改機事宜, 請參考 http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=21614

而X-Nite Color Correction #1 Filter是MaxMax公司出品, 請移玉步至http://www.maxmax.com/aXNiteFilters.htm

其實Hutech都有個color correction filter(VLC), 且有內置相機內版本(但不合EF-S鏡用, EF鏡就可以): 見http://www.sciencecenter.net/hutech/filters.htm

dickyyeung
星際雲

文章 dickyyeung » 週三 19 1月, 2011 21:11

內置相機內版本是什麼意思?
EF-S鏡, EF鏡又是什麼?
小弟實在太多愚昧問題,請見諒 :?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 19 1月, 2011 21:16

dickyyeung 寫:內置相機內版本是什麼意思?
EF-S鏡, EF鏡又是什麼?
小弟實在太多愚昧問題,請見諒 :?
內置相機 = 圖檔

EF-S是Canon供APS-C入門和中價機專用的較平價鏡頭, 全幅片機full-frame(如5D-II)不合用。EF就多是較貴價鏡, 可以用於平至貴機的。

dickyyeung
星際雲

文章 dickyyeung » 週三 19 1月, 2011 21:23

HOYA 80C Color Compensation Filter for Modified DSLRs
80C-58 58mm Daylight filter for modified DSLRs $25.00
是這個嗎??? :shock: 比我想像中便宜 :shock:
比CC1 $76便宜好多 :shock:

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 19 1月, 2011 21:33

dickyyeung 寫:HOYA 80C Color Compensation Filter for Modified DSLRs
80C-58 58mm Daylight filter for modified DSLRs $25.00
是這個嗎??? :shock: 比我想像中便宜 :shock:
比CC1 $76便宜好多 :shock:
80C 只是個藍光鏡, 要不用調白平衡, 去買IDAS VLC-58吧 US$199, 或機身內的VLC-37, US$179 + mount US$59。

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客