新手D700影月亮影星星

回覆文章
ultraching
超新星

新手D700影月亮影星星

文章 ultraching » 週一 07 9月, 2009 14:55

小弟用緊Nikon D700 想影月亮影星星.
之前用原廠既鏡70 - 300 mm影過.
但影完都係覺得好平面唔係咁清, 即係影唔到d月亮表面既凹坑
想問各位C Hing 如果要影一個好清既月亮需要買什麼鏡?

MC100 F14-OTA 呢枝鏡唔知OK 唔OK 呢?而且重要什麼配搭呢?

Thanks

頭像
XR250
夸克星

Re: 新手D700影月亮影星星

文章 XR250 » 週一 07 9月, 2009 15:19

ultraching 寫:小弟用緊Nikon D700 想影月亮影星星.

MC100 F14-OTA 呢枝鏡唔知OK 唔OK 呢?而且重要什麼配搭呢?

Thanks
300mm on nikon D700, 月面應該唔會好大。有無相片睇下?
MC100 F14, 1400mm, 就算影滿月,我都會用赤道儀追住影。

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週一 07 9月, 2009 16:10

1,400mm at f14? sounds a bit tricky to start with I'd believe unless you already have a sturdy mount to support it.

頭像
egret34
主序星

文章 egret34 » 週一 07 9月, 2009 16:21

ultraching 寫:小弟用緊Nikon D700 想影月亮影星星.

Thanks
我之前都用原廠既鏡70-300 mm影過,但係都影到少少隕石坑.
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 233#159233
(可在photoshop sharpen 吓)

ultraching
超新星

文章 ultraching » 週四 10 9月, 2009 02:01

XR250 寫:

Thanks
300mm on nikon D700, 月面應該唔會好大。有無相片睇下?
MC100 F14, 1400mm, 就算影滿月,我都會用赤道儀追住影。
呢張係小弟用70to300mm 中秋節時影既..唔知係咪因為果晚好光好亮好圓, 影唔到d凹坑.
http://www.fotop.net/yellowbeans/yellow ... 3/DSC_1010

C Hing赤道儀係點用ga?

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 10 9月, 2009 09:14

”赤道儀係點用ga?”
請參閱
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=2145

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客