如何選擇telescope?高手請入黎教教我 +左張用Canon 70-200影既moon相

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:47

Tarepanda 寫:
noodle 寫:買個LXD75/CG5 mount,試試先啦,咁快玩4)同5)會好容易"放棄" [微笑]
如果真係想試,我都同意買其中一個問題都不大
不過LXD75的極軸鏡設計要比CG5好的多,容易對極
還有暗視野照明,如果你早一點出現就能買到二手品啦 :D
明白曬
算啦
我係加拿大
就算我買唔通要係香港ship黎咩
連shipping我倒不如係呢道買 哈

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 09 6月, 2008 11:47

Rocco 寫:
noodle 寫:買個LXD75/CG5 mount,試試先啦,咁快玩4)同5)會好容易"放棄" [微笑]

我唔容易放棄一樣野ga
當然
Deep Sky只係我既goal
我只係為緊自己鋪路
你仲讀緊書?
你果度咁好環境,梗係唔放棄啦 :D
可否影張周遭的環境或星野相片睇睇

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:50

Rocco 寫:

我唔容易放棄一樣野ga
當然
我只係為緊自己鋪路
你仲讀緊書?
我仲讀緊書
簡單D黎講我而家做緊野
因為課程包埋既
我9月會返去讀書
我呢面環境?
好呀
今早我先影完我屋企對出
其實大家有冇MSN咁樣打msg法好唔方便
rocco_29_2003@msn.com
有興趣就add我啦

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 09 6月, 2008 11:50

Rocco 寫:
David 寫:Many people uses camera lenses to shoot deep sky as well. Do not buy telescope just for the sake of doing it. e.g. If I have a 300mm camera lens, I would not go out to buy a 300mm telescope and hope that it will be much better.
No la....but the price of the lens @ 500mm is much more expensive than a telescope @ 500mm
of coz, telescope is still a telescope, but the range did go further than a normal lens
a normal lens is for photography
a telescope is for astrophotography =)
Of course, I mean that if you ALREADY OWN a lens, then you can use it and see the results first, with equatorial mount.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 09 6月, 2008 11:55

Rocco 寫:
Rocco 寫:

我唔容易放棄一樣野ga
當然
我只係為緊自己鋪路
你仲讀緊書?
我仲讀緊書
簡單D黎講我而家做緊野
因為課程包埋既
我9月會返去讀書
我呢面環境?
好呀
今早我先影完我屋企對出
有興趣就add我啦
老實講,我真係沒msn
:oops: 係度打,可以為論壇留下記錄,方便後來者參考
特別是David的建議,對其它人也是很不錯的參考呀

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:56

David 寫:
Rocco 寫:
David 寫:Many people uses camera lenses to shoot deep sky as well. Do not buy telescope just for the sake of doing it. e.g. If I have a 300mm camera lens, I would not go out to buy a 300mm telescope and hope that it will be much better.
No la....but the price of the lens @ 500mm is much more expensive than a telescope @ 500mm
of coz, telescope is still a telescope, but the range did go further than a normal lens
a normal lens is for photography
a telescope is for astrophotography =)
Of course, I mean that if you ALREADY OWN a lens, then you can use it and see the results first, with equatorial mount.
Oh, of coz
I have a heavy duty tripod, i really want to know how different they are
最後由 Rocco 於 週一 09 6月, 2008 12:00 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 09 6月, 2008 11:57

Rocco 寫:

我唔容易放棄一樣野ga
當然
我只係為緊自己鋪路

[萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣]
唔容易放棄系一件好事....
咁...不如諸多小小,買佢啦 :
http://www.takahashijapan.com/ct-produc ... CN9406.JPG

1)至 5)都適用,買一次用一世

[萬年奸臣] [萬年奸臣]

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:59

Rocco 寫:
Rocco 寫:

我唔容易放棄一樣野ga
當然
我只係為緊自己鋪路
你仲讀緊書?
我仲讀緊書
簡單D黎講我而家做緊野
因為課程包埋既
我9月會返去讀書
我呢面環境?
好呀
今早我先影完我屋企對出
有興趣就add我啦
老實講,我真係沒msn
:oops: 係度打,可以為論壇留下記錄,方便後來者參考
特別是David的建議,對其它人也是很不錯的參考呀
好的
我下星期就去睇telescope啦
就係想睇 SkyWatcher EQ5同埋SkyWatcher ED80
我呢面好似冇得買Meade LXD75
要check check
已經加左一張加拿大街景相
星空我好似冇咩點影到
除左個moon...

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 12:03

noodle 寫:
Rocco 寫:

我唔容易放棄一樣野ga
當然
我只係為緊自己鋪路

http://www.takahashijapan.com/ct-produc ... CN9406.JPG

你咁既"萬年奸臣"我點買呀 xD

有冇人話倒比我知SkyWatcher EQ5同埋ED80好唔好用?
我下星期要出多倫多睇.....

max_kwok
主序星

文章 max_kwok » 週一 09 6月, 2008 12:06

noodle 寫:
Rocco 寫:

我唔容易放棄一樣野ga
當然
我只係為緊自己鋪路

好東西[Good Job]
我都儲緊$$買,不過唔知要到何年何月何日先買得起 [遠目]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 09 6月, 2008 12:07

查實你會唔會翻香港生活?
如果會,都係翻來先買啦
HEQ5也是不錯的選擇,方便搬動,不用把馬達拆來拆去的
80ED我們這裏暫買4千元,
也是一支不錯的鏡子

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 12:13

Tarepanda 寫:查實你會唔會翻香港生活?
如果會,都係翻來先買啦
HEQ5也是不錯的選擇,方便搬動,不用把馬達拆來拆去的
80ED我們這裏暫買4千元,
也是一支不錯的鏡子
我今年會返黎香港2個星期倒啦
HEQ5...@@
太貴啦
80ED賣4千?
邊個牌子?
我過境果時帶唔倒咁多野.....
比人查我就屎得
鏡我一定要買左先ga啦....
mount可以返香港先買
或者過台灣買 =)

就好簡單咁問
係唔係我買任何牌子既ED80鏡
都可以配倒其他牌子既mount....?
一有得選擇我就頭痛...=_="
我既target SkyWatcher ED80或Meade Series 5000 80mm ED APO Refractor Telescope
請問邊支好
最後由 Rocco 於 週一 09 6月, 2008 12:36 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 09 6月, 2008 12:18

noodle 寫:咁...不如諸多小小,買佢啦 :
好毒....

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 12:19

David 寫:
noodle 寫:咁...不如諸多小小,買佢啦 :
好毒....
敢問呢支野幾多錢...@@

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 09 6月, 2008 12:41

我估宜家要 $30k [微笑]

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客