如何選擇telescope?高手請入黎教教我 +左張用Canon 70-200影既moon相

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週一 09 6月, 2008 02:28

最大問題就係個mount配唔配倒落支鏡道
其實個頭係咪大致上所有牌子都一樣?
Meade既mount配唔配倒SkyWatcher或Celestron既鏡?
70-200 + 1.4 extender除左影倒moon外 我真係唔知可以影倒D咩[/quote]

你最大的問題,其實=無問題,因為支鏡接落個Mount唔係支鏡問題,自己留意吓實物,就好易明白.
70-200 就算唔+ 1.4 extender都影到好多目標,(如果有個Mount和清楚天體的位置).

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 05:14

就當我而家去買
Sky-Watcher 80ED PRO Refractor Telescope
+
Celestron CG-5 computerized mount
呢兩樣野可以組合得埋一齊?

我下星期六出去睇個telescope同mount

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 09 6月, 2008 10:21

ED80的focal length有600mm,焦比是7.5,即是用來影深空天體 (不是行星),曝光時間要長(起碼約2-3分鐘),要長時間追蹤準確,代表對mount的精度要較高,你也要對pole頗準確。

我未用過CG5影深空,要其他人答。

用CG5駁合適的鏡影行星,曝光時間短 (短過約1/30s),對mount的精度要較低,影行星必定ok

如果是我,要買CG5的話,我會唔買鏡住,問tan14買adapter駁70-200mm。由於70-200mm較低倍,就算對pole不太準確,就算mount精度不高也不容易察覺。而且,焦比細(70-200mm f4? f2.8?),代表曝光時間較短,對pole不準mount精度不高也ok。

建議都係睇下星先 (咁買ED80都ok),就算影相,次序都係 (按難度排列,和不計星流跡):

1. 月球
2. webcam影行星 (focal length =約1500mm以上)
3. wide field 星野 (focal length = 約200-300mm以下)
4. 低倍深空天體(約300mm-500mm)
5. 高倍深空天體 (約700mm以上)

你似乎是觀星新手,一跳就影(4),可能會遇到很多問題,影影下沒有興趣。這裡大份人都係玩(1)-(4)。而且,最好用最簡單的器材先,唔好買太多野(除非你有$),這你才會知道現有器材的limitation和需要點upgrade才解決到那些問題,你也會發覺最簡單的器材原來都影到唔少好野。

影星要容易成功,要focal length細,焦比細 (大光圈),可影銀河 (十幾mm,用高ISO曝十多廿秒都ok,沒有equatorial mount都可以),和找一些又大又光的影先,個人意見是影獵戶座、M6+M7 (一齊影幾靚,100mm左右)、M8+M20(都係一齊影,約200mm到500mm都幾好)、M31(用200mm-400mm左右)、M42和M45。

你睇睇天文攝影版有很多例子給你參考,好多時都有寫儀器名和拍攝資料,慢慢才決定。

BTW,我一向都有用Meade的mount+Celestron鏡。
最後由 David 於 週一 09 6月, 2008 10:43 編輯,總共編輯了 2 次。

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 10:41

David 寫:ED80的focal length有600mm,焦比是7.5,即是用來影深空天體 (不是行星),曝光時間要長(起碼約2-3分鐘),要長時間追蹤準確,代表對mount的精度要較高,你也要對pole頗準確。

我未用過CG5影深空,要其他人答。

用CG5駁合適的鏡影行星,曝光時間短 (短過約1/30s),對mount的精度要較低,影行星必定ok

如果是我,要買CG5的話,我會唔買鏡住,問tan14買adapter駁70-200mm。由於70-200mm較低倍,就算對pole不太準確,就算mount精度不高也不容易察覺。而且,焦比細(70-200mm f4? f2.8?),代表曝光時間較短,對pole不準mount精度不高也ok。

建議都係睇下星先 (咁買ED80都ok),就算影相,次序都係 (按難度排列,和不計星流跡):

1. 月球
2. webcam影行星 (focal length =約1500mm以上)
3. wide field 星野 (focal length = 約200-300mm以下)
4. 低倍深空天體(約300mm-500mm)
5. 高倍深空天體 (約700mm以上)

你似乎是觀星新手,一跳就影(4),可能會遇到很多問題,影影下沒有興趣。這裡大份人都係玩(1)-(4)。

影星要容易成功,要focal length細,焦比細 (大光圈),可影銀河 (十幾mm,用高ISO曝十多廿秒都ok,沒有equatorial mount都可以),和找一些又大又光的影先,如獵戶座、M6+M7 (一齊影幾靚,100mm左右)、M8+M20、M42和M45。

你睇睇天文攝影版有很多例子給你參考,好多時都有寫儀器名和拍攝資料,慢慢才決定。

BTW,我一向都有用Meade的mount+Celestron鏡。
多謝你既information!
其實我1同3都做過,冇做2因為冇webcam=_="
我果支係F4L IS
只係未用過telescope去做1同3
我係差在未真正學去睇星(而家學緊)
咁平時D人用咩去影第4?
我係第二個forum道問,就有人提議我買Celestron CG-5,因為ciomputerized左同夠定去support一支細鏡
btw, 第4同5有咩分別?

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 09 6月, 2008 11:02

Rocco 寫:咁平時D人用咩去影第4?
我係第二個forum道問,就有人提議我買Celestron CG-5,因為ciomputerized左同夠定去support一支細鏡

影相的mount重點係對pole容唔容易和追星準唔準,我用Meade LXD75是ok的,和CG5是同級貨,但CG5我沒有用,唔講。

(4)較低倍,對pole唔太準,mount精度唔高都唔覺。
(5)較高倍,任何你或儀器做錯的東西(對pole唔準mount精度唔高)會好覺,全部放大哂記錄在相上,通常D高手 (不是我)會用多一支鏡做導星(guiding),重要考慮大氣的turbulence都會影響(所謂seeing)。總之,初學者唔好試,影低倍crop相先。(5)的technique完全唔同(4),唔係買支高倍鏡咁simple。

重有高手用冷凍CCD、filter、曝光數十分鐘至1小時影暗野,初學者唔好試。

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:16

David 寫:

影相的mount重點係對pole容唔容易和追星準唔準,我用Meade LXD75是ok的,和CG5是同級貨,但CG5我沒有用,唔講。

(5)較高倍,任何你或儀器做錯的東西(對pole唔準mount精度唔高)會好覺,全部放大哂記錄在相上,通常D高手 (不是我)會用多一支鏡做導星(guiding),重要考慮大氣的turbulence都會影響(所謂seeing)。總之,初學者唔好試,影低倍crop相先。(5)的technique完全唔同(4),唔係買支高倍鏡咁simple。

重有高手用冷凍CCD、filter、曝光數十分鐘至1小時影暗野,初學者唔好試。
我本來都睇中支Meade LXD75...不過我呢面好似冇得買,除左網上
其實支鏡我就係見倒有人ED80用所以我先選擇

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 09 6月, 2008 11:20

David已經說的很咩細, :wink:

我以前都用CG5,但多數用來影行星
如果你打算長期都會拍深空,而且會將此愛好持續下去
咁就要買Vixen的GP或GPD或以上, CG-5好處是方便找星,載重夠大,影行星很好,但如果你要影短焦的深空,
唯一唔好處是極軸鏡的設計不適合新手使用,

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 09 6月, 2008 11:22

買個LXD75/CG5 mount,試試先啦,咁快玩4)同5)會好容易"放棄" [微笑]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 09 6月, 2008 11:22

Rocco 寫:
David 寫:

你仲要考慮機動性, 成套CG5/Lxd75'+80ED+相機,
搬到效外都幾吃力,

我本來都睇中支Meade LXD75...不過我呢面好似冇得買,除左網上

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 09 6月, 2008 11:24

Many people uses camera lenses to shoot deep sky as well. Do not buy telescope just for the sake of doing it. e.g. If I have a 300mm camera lens, I would not go out to buy a 300mm telescope and hope that it will be much better.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 09 6月, 2008 11:25

noodle 寫:買個LXD75/CG5 mount,試試先啦,咁快玩4)同5)會好容易"放棄" [微笑]
如果真係想試,我都同意買其中一個問題都不大
不過LXD75的極軸鏡設計要比CG5好的多,容易對極
還有暗視野照明,如果你早一點出現就能買到二手品啦 :D

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:39

Tarepanda 寫:David已經說的很咩細, :wink:

我以前都用CG5,但多數用來影行星
如果你打算長期都會拍深空,而且會將此愛好持續下去
咁就要買Vixen的GP或GPD或以上, CG-5好處是方便找星,載重夠大,影行星很好,但如果你要影短焦的深空,
唯一唔好處是極軸鏡的設計不適合新手使用,
明白
我唸緊SkyWatcher支EQ5
因為見有人用過黎影Deep Sky

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:42

noodle 寫:買個LXD75/CG5 mount,試試先啦,咁快玩4)同5)會好容易"放棄" [微笑]

我唔容易放棄一樣野ga
當然
Deep Sky只係我既goal
我只係為緊自己鋪路

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:44

Tarepanda 寫:
Rocco 寫:
David 寫:

你仲要考慮機動性, 成套CG5/Lxd75'+80ED+相機,
搬到效外都幾吃力,

我係加拿大
我有車
所以搬運唔係問題
我大學係位於Waterloo,你可以google下
晚上日日都好多星星!!!

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週一 09 6月, 2008 11:46

David 寫:Many people uses camera lenses to shoot deep sky as well. Do not buy telescope just for the sake of doing it. e.g. If I have a 300mm camera lens, I would not go out to buy a 300mm telescope and hope that it will be much better.
No la....but the price of the lens @ 500mm is much more expensive than a telescope @ 500mm
of coz, telescope is still a telescope, but the range did go further than a normal lens
a normal lens is for photography
a telescope is for astrophotography =)

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客