如何選擇telescope?高手請入黎教教我 +左張用Canon 70-200影既moon相

Rocco
原恆星

如何選擇telescope?高手請入黎教教我 +左張用Canon 70-200影既moon相

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 14:28

我想做 Astrophotographer
而家咩都未買,除左自己係一個photographer,有相機外
我係第二個區kind of睇過問過我知要問一個T ring同Adapter
但係選擇咩telescope好D呢
如果以港幣計.....我既budget係大約$12000
淨係買鏡同個tripod
我有影過moon,如下
當然
一支70-200+ extender就只可以影到咁
有冇人可以比2-3個選擇我?

如果我買SkyWatcher EQ5
再加SkyWatcher ED80

我想影planet同Stars,最終想影Nebula
Thank You

加一張加拿大街景相
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 Rocco 於 週一 09 6月, 2008 11:59 編輯,總共編輯了 5 次。

sbod

Re: 如何選擇telescope?高手請入黎教教我

文章 sbod » 週日 08 6月, 2008 14:35

Rocco 寫:首先 我想問 赤道儀英文係唔係telescope?
小弟去左外國幾年 中文退步得好快(除左打字) =_="
anyway
我想做 Astrophotography
而家咩都未買,除左自己係一個photographer,有相機外
我係第二個區kind of睇過問過我知要問一個T ring同Adapter
但係選擇咩telescope好D呢
如果以港幣計.....我既budget係大約$5000
淨係買鏡同個tripod
我上網睇過Celestron既Omni 102 Refractor
好多人話Refractor係Astrophotography係好D因為F大D
但其他牌子呢?
有D人就話個Mount好重要 因為要夠定
我而家實在好亂...@@
有冇人可以比2-3個選擇我?
我想影nebula同planet
Thank You
其實...... 你係想買望遠鏡定赤道儀呢...... ?
赤道儀英文係Equatorial mount, 望遠鏡先係Telescoope......
如果不會英語, 直接用中文溝通就是了......

不如你先修改一下個title...... 現在的太亂了......

Rocco
原恆星

Re: 如何選擇telescope?高手請入黎教教我

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 14:41

sbod 寫:其實...... 你係想買望遠鏡定赤道儀呢...... ?
赤道儀英文係Equatorial mount, 望遠鏡先係Telescoope......
如果不會英語, 直接用中文溝通就是了......

不如你先修改一下個title...... 現在的太亂了......
我明白啦
已經修正
我想買一set telescope + mount
通常我見倒都係一set過 telescope + mount咁賣
咁請問買邊一set for beginner係好呢?
最後由 Rocco 於 週日 08 6月, 2008 14:43 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 08 6月, 2008 14:42

影nebula同planet planet 好大分別喎 [好心情]
可以先睇睇下面先
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/TOC_AP.HTM

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 14:46

noodle 寫:影nebula同planet planet 好大分別喎 [好心情]
可以先睇睇下面先
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/TOC_AP.HTM

睇過了
睇黎我要買個有motor既mount

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 08 6月, 2008 14:53

我提議你先試下影星流跡,有d成功感會更有興趣玩落去 [Bingo]

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 15:04

noodle 寫:我提議你先試下影星流跡,有d成功感會更有興趣玩落去 [Bingo]
你指就咁影下個天?
我有ga
我有用70-200 + extender去影個moon
我都有影下星星
我近排開始學緊astronomy

sbod

文章 sbod » 週日 08 6月, 2008 15:10

Why don't you think about wide?

用wide鏡影星星都可以影得好好......
http://katufuruk192.at.webry.info/

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週日 08 6月, 2008 17:28

我建議學睇下星先 (如果未),見多D鏡同mount,自然就知邊D適合你想影的東西。

影nebula要靚equatorial mount(約$10000以上),影planets便普通equatorial mount都得 (4至5千啦),這普通mount也可影wide field星野相。

我有Omni 102 f/10 Refractor,focal length太大唔容易影深空,但影planets又唔係好夠,我只會最多駁DSLR影full-disk月球或駁webcam影月球 (或加濾鏡影太陽)。

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 22:05

sbod 寫:Why don't you think about wide?

用wide鏡影星星都可以影得好好......
http://katufuruk192.at.webry.info/
我都仲唸緊買唔買wide鏡
呢個睇budget啦....

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 22:10

David 寫:我建議學睇下星先 (如果未),見多D鏡同mount,自然就知邊D適合你想影的東西。

影nebula要靚equatorial mount(約$10000以上),影planets便普通equatorial mount都得 (4至5千啦),這普通mount也可影wide field星野相。

我有Omni 102 f/10 Refractor,focal length太大唔容易影深空,但影planets又唔係好夠,我只會最多駁DSLR影full-disk月球或駁webcam影月球 (或加濾鏡影太陽)。
我一路都學緊睇星
如果買Celestron支CG-5得唔得呢?
wide field係我既2nd choice
喔....咁即係呢支鏡只會係兩頭唔到岸
咁影nebula同埋planet個focul length要幾多?range?
有冇邊支鏡可以提議下?

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週日 08 6月, 2008 22:25

睇吓這裡,一定幫到你 :lol: 留意"儀器推介"
http://oldfield.sinaman.com/star/hk/dealer.html

Rocco
原恆星

文章 Rocco » 週日 08 6月, 2008 22:44

mmaannhhoo 寫:睇吓這裡,一定幫到你 :lol: 留意"儀器推介"
http://oldfield.sinaman.com/star/hk/dealer.html
唔該曬!
Thanks

sbod

文章 sbod » 週日 08 6月, 2008 23:28

Rocco 寫: 我都仲唸緊買唔買wide鏡
呢個睇budget啦....
無kit lens?
Kit lens 都好實用......

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週日 08 6月, 2008 23:33

不用客氣,我起初和你一樣都是一頭霧水,看了這前輩的網頁後,明白了不少. :lol:

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客