想請教影月球

memphis
原恆星

想請教影月球

文章 memphis » 週三 19 9月, 2007 03:22

小弟未影過天文, 想試下玩!
小弟既器材有:

1) Canon 5D
2) EF 17-40 f/4
3) EF 24-70 f/2.8
4) EF 70-200 f/4

如果想影月亮影到有 600-800 pixel 左右既直徑, 要配合咩儀器呢? 係咪一定要用天文望遠鏡加目鏡放大呢? 其實我唔係好明白放大攝影既文章
小弟唔想買枝 EF 500 + 2x extender tube

謝謝!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 19 9月, 2007 09:14

拍攝天體最適當是用天文望遠鏡拍攝。月球的視直徑大約是 31’,如果用135 單鏡機用 1000 mm 焦距鏡頭得出在底片上月球的影像大約是 9.1 mm。用 2000 mm 焦距會更好。
買壹枝 2000 mm 鏡頭會超貴,但我地有辦法?現時購買壹枝可用作拍攝月球的天文望遠鏡也不昂貴,初學者可以考慮壹枝其質素都用得下嘅國產小馬卡 (Maksutov Cassegrain Telescope), 100 mm 口徑 ,焦比= f/14, 焦距 = 1400 mm,只售港幣壹仟多元(亦可用作觀鳥鏡及用作長距離拍攝雀鳥用),加個你所用Canon 相機的接環 (T-Adapter / T-Ring) 駁上普通三腳架就可以。。
這些鏡有多個品牌選擇,其中2款
(1) Maxvision 這網頁有代理
http://www.hkastroequipment.com/catalog_3.html
(2)Bosma 鴨察街瑩記(北河街/南昌街之間)
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

memphis
原恆星

文章 memphis » 週三 19 9月, 2007 17:51

謝謝! 請問師兄有無D用呢枝鏡黎影既相可以參考下呀?

另外我見很多人都在討論 C8, 請問在成像及攝影方面, 那一枝會比較好?

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 19 9月, 2007 19:24

你可以參閱這網頁的 “Astrophotography” 部份,內有很多其他網友用各款天文望遠鏡及各款器材拍攝的天文相上傳給大家觀賞。
C8是8吋口徑 Schmidt Cassegrain 型天文望遠鏡,很多本港業餘天文愛好者包括我在內都擁有壹枝,性能當然好過剛提及的4吋口徑小馬卡,其售價大約是這小馬卡的5倍。你可以參閱這網頁的 “Factory Instrument”部份。

memphis
原恆星

文章 memphis » 週三 19 9月, 2007 20:44

師兄, 我見日昇 C8 鋁筒要 $7xxx, 是否一定要連赤道儀一齊買? 佢跟果個赤道儀 NS-5 方便攝影嗎?

如果 C8 係一枝好鏡, 我不介意花多些少購買, 可以節省日後換鏡得錢 ma

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 19 9月, 2007 21:50

對初學者來講,C8只係一枝好大的望遠鏡。要利用C8影到月球唔難,但影到滿意的月球,會比4吋小馬卡難好多。就算想挑戰難度,我都唔會介紹初學者一開始買C8,尤其身邊無朋友懂得使用望遠鏡及赤道儀。初學者一開始就買C8,只係會打擊初學者對天文的興趣。

要記住C8唔係一枝鏡頭,而係一枝真正的天文望遠鏡。

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週三 19 9月, 2007 22:57

中秋節會去影月光風景相, 得部相機同鏡頭, 點影好呢 ? :roll:

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週四 20 9月, 2007 01:38

SY Lok 寫:中秋節會去影月光風景相, 得部相機同鏡頭, 點影好呢 ? :roll:
想怎樣影和去那裡影?

memphis
原恆星

文章 memphis » 週四 20 9月, 2007 03:00

XR250 寫:對初學者來講,C8只係一枝好大的望遠鏡。要利用C8影到月球唔難,但影到滿意的月球,會比4吋小馬卡難好多。就算想挑戰難度,我都唔會介紹初學者一開始買C8,尤其身邊無朋友懂得使用望遠鏡及赤道儀。初學者一開始就買C8,只係會打擊初學者對天文的興趣。

要記住C8唔係一枝鏡頭,而係一枝真正的天文望遠鏡。
那麼... 都是國產小馬卡是現時最好的選擇

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 20 9月, 2007 08:34

memphis 寫:謝謝! 請問師兄有無D用呢枝鏡黎影既相可以參考下呀?

另外我見很多人都在討論 C8, 請問在成像及攝影方面, 那一枝會比較好?
高倍攝影, 唔係剩係有支鏡就夠, 一定要有一個足夠穩定的腳架.
天文高倍攝影就更加要有赤道儀自動追蹤來補償地球自轉的效應, 所以一定要考慮清楚整個組合先至好買.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 20 9月, 2007 09:00

日昇連C8一齊賣果個值仟幾呅嘅國產NS-5赤道儀質素唔係幾好,用作目視觀测勉强可以,用作攝影不行,天文攝影要配個高級好多嘅赤道儀。
你要注意壹套呢的8吋口徑天文望遠鏡(鏡筒+赤道儀+三脚架)總共會有成60磅重,再加埋影相機及其他野,會好重,如果無固是地方你要考慮如何携帶外出。
不如首先試下參加本地各個天文會社的觀星活動,睇下人地用的乜野等有多的經驗至買。

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週四 20 9月, 2007 23:19

扒飯撈麵 寫:想怎樣影和去那裡影?
諗起朱自清的荷塘月色, 唔知影唔影到呢 ! :P

memphis
原恆星

文章 memphis » 週四 20 9月, 2007 23:27

SY Lok 寫:諗起朱自清的荷塘月色, 唔知影唔影到呢 ! :P
師兄你影既相咁掂, 乜都影到啦 :wink:

memphis
原恆星

文章 memphis » 週四 20 9月, 2007 23:30

TONGKW 寫:日昇連C8一齊賣果個值仟幾呅嘅國產NS-5赤道儀質素唔係幾好,用作目視觀测勉强可以,用作攝影不行,天文攝影要配個高級好多嘅赤道儀。
你要注意壹套呢的8吋口徑天文望遠鏡(鏡筒+赤道儀+三脚架)總共會有成60磅重,再加埋影相機及其他野,會好重,如果無固是地方你要考慮如何携帶外出。
不如首先試下參加本地各個天文會社的觀星活動,睇下人地用的乜野等有多的經驗至買。
好的, 我會買一枝比較便宜同輕便的望遠鏡來試下先, 有機會參加d 觀星活動, 睇下師兄們d 靚靚裝備!!

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週日 23 9月, 2007 00:05

memphis 寫:
SY Lok 寫:諗起朱自清的荷塘月色, 唔知影唔影到呢 ! :P
師兄你影既相咁掂, 乜都影到啦 :wink:
You made the same mistake as I did, she's indeed a '師姐'! :mrgreen:

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客