天文望遠鏡製作 2007 (第十三課 - 實習課6) 15 July 2007

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

天文望遠鏡製作 2007 (第十三課 - 實習課6) 15 July 2007

文章 layanata » 週日 15 7月, 2007 22:11

磨鏡班的最後一課, 各位的光刪像要等一等啊!
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 15 7月, 2007 22:13

...
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 15 7月, 2007 22:15

...
附加檔案

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 15 7月, 2007 22:19

Congratulations!

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週日 15 7月, 2007 22:30

Subaru 寫:Congratulations!
謝謝阿藍幫我地影相post 相....多謝wong sir ,蔡sir 悉心教導...謝各助教們努力協助~~也多謝Subaru 師兄的理論課.
今個磨鏡班,令我學到了很多東西,和學校/工作以外的知識....

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 15 7月, 2007 23:05

comp_soc 寫:
謝謝阿藍幫我地影相post 相....多謝wong sir ,蔡sir 悉心教導...謝各助教們努力協助~~也多謝Subaru 師兄的理論課.
今個磨鏡班,令我學到了很多東西,和學校/工作以外的知識....
我個名唔係叫做 "各助教們" 喎~ :lol: :lol: :lol:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 15 7月, 2007 23:12

得閒幫支鏡裝下身啦~ ^^

0黎緊呢幾日記住睇金星, 土星, 木星, 月亮.

七月十七日黃昏有"軒轅十四+金土合月"~ ^^

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週日 15 7月, 2007 23:36

Wah!! 寫:
comp_soc 寫:
我個名唔係叫做 "各助教們" 喎~ :lol: :lol: :lol:
嘻...其實我想講的"助教們" : 豆貓 , 阿華, 阿藍, Natameow ,仲有一些我不知道名字的助教....
最後由 comp_soc 於 週一 16 7月, 2007 00:12 編輯,總共編輯了 2 次。

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週日 15 7月, 2007 23:40

豆豸苗 寫:得閒幫支鏡裝下身啦~ ^^

0黎緊呢幾日記住睇金星, 土星, 木星, 月亮.

七月十七日黃昏有"軒轅十四+金土合月"~ ^^
裝身之前, 我想都係要快些買個架和mount 好些....剛才我在樓下公園抱著枝鏡,在找星看...但真是十分困難,找到目標,隻手震一震,粒星就已經永遠都再找唔到.....睇到我頭都暈.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 15 7月, 2007 23:43

坐下用大腿拖住主鏡一端, 手抱BB搬抱著另一端就會好穩定~

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 15 7月, 2007 23:47

comp_soc 寫:裝身之前, 我想都係要快些買個架和mount 好些....剛才我在樓下公園抱著枝鏡,在找星看...但真是十分困難,找到目標,隻手震一震,粒星就已經永遠都再找唔到.....睇到我頭都暈.
或者簡單一點整個 dobs 先? :roll:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 16 7月, 2007 00:06

comp_soc 寫:裝身之前, 我想都係要快些買個架和mount 好些....剛才我在樓下公園抱著枝鏡,在找星看...但真是十分困難,找到目標,隻手震一震,粒星就已經永遠都再找唔到.....睇到我頭都暈.
:lol: 這是呢個深淵的開始.

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週一 16 7月, 2007 00:12

Subaru 寫: :lol: 這是呢個深淵的開始.
冇錯 :(

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週一 16 7月, 2007 01:04

pkchung 寫:
妙呀 :twisted:

頭像
noname2002002
原恆星

文章 noname2002002 » 週一 16 7月, 2007 01:29

kevinyau 寫:
pkchung 寫:
妙呀 :twisted:
但是我們仍然義無反顧地墜進這個深淵..

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 29 位訪客