天文望遠鏡製作 2007 (太空館)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 02 4月, 2007 00:28

「 天 文 望 遠 鏡 製 作 」 共 分 七 個 講 座 及 六 次 實 習 。
內 容 包 括 : 光 學 望 遠 鏡 的 原 理 及 構 造 、 反 射 式 望
遠 鏡 的 磨 製 和 測 試 、 赤 道 式 天 文 望 遠 鏡 腳 座 和 附
件 的 製 作 與 調 校 等 。 在 實 習 期 間 , 學 員 將 會 學 習
製 造 一 具 12 厘 米 口 徑 的 反 射 式 天 文 望 遠 鏡 。

講座日期 :2007年5月10日、17日、31日、6月7日、14日 、21 日 及 28日(星期四)
講座時間︰下午7時至8時

實習日期 :2007年5月20日、27日、6月10日、17日、24日 及 7月15日(星期日)
實習時間︰上午10時至下午12時30分 或 下午2時至4時30分

名額 :40人*

學費: 港幣 550 元 **

實習套件 :
自備(每套實習套件約600元,電鍍費用約100元,講者會於第一課時安排學員購買套件及繳交所須費用)

詳細資料
最後由 layanata 於 週一 30 4月, 2007 23:49 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 02 4月, 2007 00:29

過住 "天文望遠鏡製作" 課程 (磨鏡班) 實況

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=5912

頭像
clcwong
中子星

文章 clcwong » 週一 02 4月, 2007 16:01

咁快又快一年啦...各同學加油啊

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週四 05 4月, 2007 00:14

真係好快…gum就一年…支鏡就黎一歲……

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

Re: 天文望遠鏡製作 2007

文章 hunter_大祭司 » 週五 06 4月, 2007 13:03

咁快又一年牙!o吾知今年有無同學仔造到雙雙雙...雙cookie :P :shock: 時間過得真係快。 :(

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週五 06 4月, 2007 19:53

老土d都係呢句,咁又一年了~
枝鏡差不多一歲,呢年數埋都冇幾多日真係好好天俾我用佢睇星星。
不過造鏡的過程真是學到很多,好好玩;用自製鏡看到月亮和行星
都已經好感動。所以未參加過o既站友都快d報名啦!

我想問呢,舊生可唔可以返黎旁聽或者幫手?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 06 4月, 2007 21:05

xiaoer 寫:老土d都係呢句,咁又一年了~
枝鏡差不多一歲,呢年數埋都冇幾多日真係好好天俾我用佢睇星星。
不過造鏡的過程真是學到很多,好好玩;用自製鏡看到月亮和行星
都已經好感動。所以未參加過o既站友都快d報名啦!

我想問呢,舊生可唔可以返黎旁聽或者幫手?
可以來幫手當然係最好啦! 特別係倒模、壓模個日.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 06 4月, 2007 21:20

合指一算,今年我都二字出頭。 :oops:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 17 4月, 2007 21:50

今年唔知有冇論壇會員參加呢 ?

Hay
主序星

文章 Hay » 週二 17 4月, 2007 22:14

layanata 寫:今年唔知有冇論壇會員參加呢 ?
希望 snorlaxhk 會參加 :D :D

Hay

dobs
夸克星

文章 dobs » 週二 17 4月, 2007 23:49

layanata 寫:過住 "天文望遠鏡製作" 課程 (磨鏡班) 實況

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=5912
http://www.youtube.com/watch?v=g051JrQkPkg

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 18 4月, 2007 00:50

dobs 寫:
layanata 寫:過住 "天文望遠鏡製作" 課程 (磨鏡班) 實況

http://www.youtube.com/watch?v=g051JrQkPkg

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
對啊, 是我造的, 2006年的紀錄, 也是第一年用video記錄.

Video 花很多時間處理的.

snorlaxhk
星際雲

文章 snorlaxhk » 週四 19 4月, 2007 11:22

估唔到hay 重記得我...

終於等到了.....但...
星期日同四我都唔得閒呀....

小弟的工作, 要放工後再上課...實行僱員再培訓......
好唔甘心呀...

Hay
主序星

文章 Hay » 週四 19 4月, 2007 13:07

snorlaxhk 寫:估唔到hay 重記得我...

終於等到了.....但...
星期日同四我都唔得閒呀....

小弟的工作, 要放工後再上課...實行僱員再培訓......
好唔甘心呀...
snorlaxhk,

因工作關系,我06年上堂時,星期四晚的課我只係上左第一堂同中間另外一堂,其它都走左堂 :roll: 只有自已睇講義囉。 :lol:

但係實習堂我就全部有上,因為實習係最重要o既!而實習堂可選上午或下午班,每班只係三、四個鐘,所以希望你自已睇下安唔安排到時間,如果可以就報名參加啦,唔使咁唔甘心呀! :D :D

Hay

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 19 4月, 2007 22:56

layanata 寫:
dobs 寫:

對啊, 是我造的, 2006年的紀錄, 也是第一年用video記錄.

Video 花很多時間處理的.
呵呵,我昨天才借用了它 :D

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客